Планът за промяна на границите на Балканите е разработен от

...
Планът за промяна на границите на Балканите е разработен от
Коментари Харесай

САЩ стоят зад плана за промени на балканските граници

Планът за смяна на границите на Балканите е създаден от Съединени американски щати, написа американската медия Бъзфиийд, написа novini.bg.

" Определено зад предлагането Белград да получи обитаемото със сърби Северно Косово и да замени тези земи против областите в Южна Сърбия, в които албанците са болшинство (Прешево, Буяновац и Медведжа) с Прищина, стои Вашингтон. ", написа в просторен материал изданието. Съвсем до неотдавна и Вашингтон, и Брюксел, и Берлин, и Париж бяха изрично срещу каквато и да е било смяна в политическата география на Югоизточна Европа. " Идването на Тръмп на власт обаче разруши общата позиция във връзка с този европейски район от двете страни на Атлантическия океан. Администрацията на Доналд Тръмп започна да извива ръце на управителни фактори в Европейския съюз и да слага под въпрос сигурността в Западните Балкани, тъй като единствено намекът за някакви промени на границите пали искри ", се показва още в публикацията.

В материала се цитира и някогашен консултант на сръбското държавно управление по въпросите на външната политика и европейската интеграция. " Има огромни опасения, че сръбският президент Александър Вучич ще одобри американската договорка ", сподели Иван Вейвода, който бе част от екипа на убития през 2003 година министър председател на западната ни съседка Зоран Джинджич. " Държавният ни глава се надява, че при плануваното му за октомври посещаване в Ню Йорк да се срещне с Тръмп и да обсъди  този въпрос с него ", добави събеседникът на изданието.

Според Вейвода тематиката Косово и новите граници в района ще участва и в диалозите на Вучич с президента на Русия Владимир Путин и френския държавен глава Еманюел Макрон, с които сръбският водач възнамерява да организира диалози на четири очи до края на годината.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР