Планът за постигане на напредък в областта на банковата интеграция

...
Планът за постигане на напредък в областта на банковата интеграция
Коментари Харесай

Страните от еврозоната отхвърлят плана за банков съюз

Планът за реализиране на прогрес в региона на банковата интеграция в еврозоната неполучи поддръжката на страните от еврозоната, което осуети вероятността за излизане от дългогодишната невъзможност, оповестява Политико.

В началото на предишния месец ръководителят на Еврогрупата и ирландски министър на финансите Паскал Донохоу показа проекта, в който се разказват вероятните способи за деяние в четири паралелни работни посоки за унищожаване на политическите блокажи и реализиране на съответни триумфи до 2024 година Оттогава текат договаряния по проекта, като задачата е да се реализира консенсус на срещата на финансовите министри от еврозоната идващия четвъртък.

В сряда обаче националните пратеници останаха на своите позиции и отхвърлиха да се съгласят с работния проект, оповестиха за " Политико " трима дипломати и чиновници. Това значи, че няма никакъв късмет за прогрес по завършването на банковия съюз, а един от тях го разказва като имплозия. Тази невъзможност може да наложи Комисията да преразгледа личните си оферти, обявиха дипломати.

 

Проектът е заседнал в взаимни отстъпки и е невероятно да накара страните да се съгласят. Италия не приема предложение за ограничение на експозицията на националните банки към държавен дълг. На собствен ред Германия отхвърля проектите EDIS, схемата за обезпечаване на депозити на ниво Европейски Съюз, да поеме цялата отговорност при положение на банкови банкрути. На настояването на Франция за така наречен " освобождение от ликвидност ", което разрешава на мултинационалните банки да трансферират капитали през граница, се опълчват Белгия, Люксембург и други страни, които се притесняват, че този ход може да провокира локални банкови рецесии в приемащите страни.

Ръководителят на Еврогрупата към момента се стреми да реализира непълен прогрес по четвъртия работен поток за ръководство на банкови рецесии, който е по-слабо обвързван с останалата част от пакета, и се надява, че страните ще поканят Комисията да показа оферти в тази тенденция идващия четвъртък.

 

Тези ограничения ще имат за цел да хармонизират метода, по който страните се оправят с фалиращите банки, в това число каква независимост на деяние би трябвало да имат политиците при спасяването на финансови институции спрямо поверяването на ръководството на Единния съвет за преструктуриране. Те биха могли да включват и преразглеждане на разпоредбите за държавна помощ за банките в сходство със съществуващата рамка за ръководство на рецесии.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР