Планът за интегрирано развитие на Община Тетевен за периода 2021

...
Планът за интегрирано развитие на Община Тетевен за периода 2021
Коментари Харесай

Проведе се обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Тетевен за периода 2021 – 2027 г.

Планът за интегрирано развиване на Община Тетевен за интервала 2021 – 2027 година е водещият стратегически документ на общината. Той е част от системата на документите за стратегическо обмисляне и програмиране на районното развиване в страната. Документът се създава за период от 7 години и дефинира средносрочните цели и цели за стабилно развиване на Община Тетевен и връзките и с други общини. Съгласно нормативните условия, като стратегически документ, той обвързва сравнителните преимущества, запаси и капацитет на локално равнище с ясно дефинира визия, цели и цели, ориентирани към стабилно, интегрирано развиване, по-добро качествено на живот и по-висок витален стандарт за хората. Това сподели кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева по време на публичното разискване на Проект на План за интегрирано развиване /ПИРО/ на община Тетевен за интервала 2021 – 2027 година, което се организира на 11 февруари.
Тя сподели още, че за осъществяването на ограниченията и задачите във всички сфери на развиване, заложени в ПИРО, ще бъдат употребявани всички вероятни финансови принадлежности, включително общински бюджет, държавни целеви дотации, европейско финансиране и несъмнено, частни вложения.
По думите й проектът служи за установяване на проблемите, потребностите и опциите за развиване на всички обитаеми места в общинската територия, които би трябвало да се вземат поради при създаването на капиталови стратегии, идентифициране на планове и финансови принадлежности, в това число и съфинансиране от фондовете на Европейския съюз.
Кметът акцентира, че проектът не е финансов инструмент с обезпечен бюджет, а рамка на планувани действия, чийто краен резултат е заложената визия в документа. Визията, която се чака да бъде реализирана към края на 2027 година е: „ Община Тетевен – интегриран планински и туристически регион с добър витален стандарт, конкурентоспособна стопанска система, привлекателно място за вложения с високообразован човешки капитал, развити връзки и съхранено естествено и културно благосъстояние “, добави още доктор Бояджиева.
Разработването на ПИРО се извърши в осъществяване на нормативните условия на Закона за районното развиване (ЗРР), Правилника за използване на Закон за регионалното развитие (ППЗРР), Закона за туризма, Закона за поощряване на вложенията и „ Методически инструкции за създаване и използване на Планове за интегрирано развиване на община (ПИРО) за интервала 2021-2027 година ”, утвърдени от Министъра на районното развиване и благоустройството. Това сподели Юлиана Вълчева - Стоева - шеф отдел " Административно и правно обслужване " при представянето на ПИРО.
Тя означи, че за разлика от предходния стратегически проект на Община Тетевен, в актуалното ПИРО има четири нови наложителни детайла, а точно: Определяне на зони за използване на интегриран метод - предпочитани зони за въздействие; Мерки за ограничение изменението на климата и ограничения за адаптиране към климатичните промени и за понижаване на риска от бедствия; Мерки за поощряване на вложенията и Общинска стратегия за развиване на туризма на община Тетевен.
На разискването стана ясно, че Планът е съгласуван със характерните условия, ред и условия за използване и на други нормативни документи, свързани с локалното самоуправление, териториалното устройство, кадастъра, опазването на околната среда, ръководството на отпадъците, и други
Водещ при създаването на ПИРО е правилото на интегрирания метод, който се ползва във връзка с всяка част от структурата на стратегическия документ. Този метод, наложил се като главен в политиката за районно развиване и наложителен при правене на стратегическите документи за новия програмен интервал, има за цел в изискванията на свиващи се запаси и лимитирани финансови благоприятни условия, да сплоти разнообразни политики, цели, планове, източници за финансиране, участници и заинтригувани страни, за реализиране на позитивна синергия и добавена стойност от осъществените действия.
При създаването на ПИРО се ползва и метода, учреден на локалните характерности и капацитет, с цел да се откроят конкурентните преимущества и да се дефинират неусвоените запаси и благоприятни условия. Практическата работа по Плана се основава и на научно аргументиран метод, който е в основата на всички разбори и прогнози и изключително на обвързваните със общественото и икономическото развиване на общината. Научно обоснованият метод включва използването на редица принадлежности и способи като: наблюдаване, изследване, изложение, разбор, синтез, оценка, съпоставяне, индексен способ, графични способи, swot-анализ и други.
В цялостния развой на създаване, осъществяване, актуализация, наблюдаване и оценка на ПИРО, при съблюдаване на правилото за партньорство, вземат участие общинският съвет, кметът на общината, кметовете на кметства и кметските наместници, общинската администрация, обществените и икономическите сътрудници, неправителствените организации, консултанти, представителите на гражданското общество в общината и други

Кметът на общината провежда изработването, съгласуването и актуализирането на ПИРО и реализира координацията и контрола по процеса на неговото създаване и координиране. Планът се приема от Общинския съвет по предложение на кмета на Общината.
Отчетени са и хоризонталните правила на районната политика на Европейски Съюз – стабилно развиване, равни благоприятни условия, запазване на околната среда и обществено включване. Планът има темперамент на отворен документ, който може да се развива, усъвършенства и актуализира в сходство с динамично изменящите се условия и фактори на външната и вътрешната среда.
Съгласно методическите инструкции, документът има 10 раздела, измежду които са: Териториален обсег и разбор на икономическото, обществено и екологично положение, потребностите и капацитета за развитие; Визия, стратегически цели и цели за развитие; Комуникационна стратегия; Зони за използване на интегриран подход; Мерки за изменение на климата и адаптиране на климатичните промени; Мерки за поощряване на вложенията и други
Планът включва пакет от стратегически цели и основни цели за общината като: Ускорено икономическо развиване, посредством дейно потребление на ресурсите и локалния капацитет, привличане на вложения, нововъведения и нови технологии за повишение на конкурентоспособността; Демографски напредък, поощряване на образованието, общественото включване, духовно развиване, съхранени обичаи и културно наследство; Интегрирано териториално развиване и понижаване на неравенствата, посредством сложно възстановяване на транспортната и цифрова съгласуваност и досегаемост, възобновяване на инфраструктурите, енергийна успеваемост и запазване на околната среда и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР