Планът на Г-7 за противодействие на инициативата на Китай Един

...
Планът на Г-7 за противодействие на инициативата на Китай Един
Коментари Харесай

Азия приветства резервирано Г-7 срещу китайския Един пояс, един път

Планът на Г-7 за противопоставяне на самодейността на Китай " Един пояс, веднъж " е приветстван от страните в непосредствената орбита на въздействие на Пекин, само че ще би трябвало да преодолее подозренията по отношение на ангажираността на Запада към плановете на разрастващите се пазари , написа " Ройтерс ".

Инициативата " Изграждане на по-добър свят " - B3W бе разпространявана на срещата на върха на Г-7 предходната седмица в Обединеното кралство, само че не се чака да стане действителност идващите няколко години.

Действието обаче се преглежда като предизвикателство от най-богатите демокрации в света към възходящото въздействие на Китай в разрастващите се стопански системи, употребявайки инфраструктурни вложения.

Докато азиатските държавни управления декларират, че са отворени за работа с развитите страни , с цел да отговорят на възходящите си инфраструктурни потребности, предизвикателство за самодейността ще бъде съчетаването на скоростта, с която Китай е съумял да ангажира разрастващите се стопански системи в района.

Чой Шинг Куок, шеф на института ISEAS-Yusof Ishak в Сингапур, съобщи, че страните от Югоизточна Азия са внимателни от свръхзависимост от Китай , създавайки евентуално отваряне за западната самодейност когато в последна сметка се случи.

В същото време многостранният темперамент на B3W би го направил по-сложна и евентуално по-бавна самодейност от китайската. " Страните от Югоизточна Азия, които са домакини на китайски планове , постоянно са го правили заради лекотата, с която такива покупко-продажби са сключвани в предишното ", сподели Чой. " Не е заради някакви идеологически или геополитически аргументи . "

Планът B3W включва Г-7 и техните съдружници , употребяващи самодейността за активизиране на капитал от частния бранш в области като климат, здраве и здравна сигурност, цифрови технологии и равнопоставеност и тъждество сред половете.

Заместник-министърът на външните работи на Индонезия Махендра Сирегар съобщи пред " Ройтерс ", че страната има няколко плана, които ще бъдат отворени за взаимни вложения и е подготвена да ускори уговорката с развитите страни.

Въпреки това, координиращото министерство на страната за морските каузи и вложенията, главната точка за контакт на Индонезия за китайски планове, съобщи, че развитите страни ще би трябвало да се отърсят от предишното си отвращение да се ангажират с локалното развиване .

" Приветстваме самодейността (B3W), само че несъмнено се надяваме този път да сложат парите си там, където споделят ", сподели Джоуди Махарди, представител на министерството.

Докато Китай е измежду най-големите вложители в Индонезия , страната е заложила най-много на китайски финанси, предоставяни на основата на бизнес сред бизнеса, а не на държавни вложения или посредством начинания на " Един пояс, веднъж ".

Най-високопрофилният план на китайската самодейност в най-голямата стопанска система на Югоизточна Азия е високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг , която е изправена пред превишаване на разноските.

Над 100 страни са подписали съглашения с Китай за съдействие в над 2600 плана на стойност 3,7 трилиона $ .
 Г-7 съперничи на Китай с величествен инфраструктурен проект
Г-7 съперничи на Китай с величествен инфраструктурен проект

Планът на Г-7 съперничи на китайската самодейност " Един пояс, веднъж "

Миналата година Пекин съобщи, че към 20% от плановете на " Един пояс, веднъж " са наранени от пандемията . Китай също по този начин понижи някои проекти, откакто няколко страни се пробваха да преразгледат, анулират или понижат уговорките , като се позоваха на опасения по отношение на разноските, ерозия на суверенитета и корупция.

Но макар интернационалната угриженост за възходящото въздействие на Китай, анализаторите и политиците чакат дълготрайното развиване на Азия да е над политиката .

Азиатската банка за развиване през 2017 година пресметна, че разрастващите се стопански системи в района ще би трябвало да харчат 1,7 трилиона $ годишно за инфраструктура до 2030 година, с цел да поддържат растежа .

Секретарят по икономическо обмисляне на Филипините Карл Чуа съобщи, че страната му остава отворена за ангажиране на редица сътрудници , които имат добър инфраструктурен опит, в това число Япония, Китай, Южна Корея, Европа и Съединени американски щати .

" Факт е, че имаме огромна бездна в инфраструктурата, която започнахме пламенно да попълняме през последните пет години и ще продължим да го вършим ", сподели Чуа.

Служител на външното министерство на Бангладеш , изказвайки се с изискване за анонимност, съобщи пред " Ройтерс ", че Дака остава ангажирана с партньорствата си с " Един пояс, веднъж " .

Роланд Раджа, икономист от мозъчния концерн на института Lowy Institute, основан в Сидни, съобщи, че до момента в който в множеството случаи страните ще могат да избират сред китайска или западна поддръжка без огромни политически последствия, някои браншове могат да бъдат по-проблематични .

" За сензитивна инфраструктура като телекомуникациите и стратегически разположените пристанища обаче тя ще продължи да бъде или/или те ще бъдат под напън да създадат " верния " избор . "
 Европейски Съюз и Съединени американски щати форсират популяризирането на западните полезности по целия света
Европейски Съюз и Съединени американски щати форсират популяризирането на западните полезности по целия света

Договориха се и да имунизират три четвърти от международното население до края на 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР