Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни

...
Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни
Коментари Харесай

Влиза в сила планът на ЕС за икономии на газ


Планът на Европейския съюз за икономии на газ при изключителни обстановки, целящ подготовка за вероятно прекъсване на доставките на съветско синьо гориво, влиза в действие от през днешния ден, 9 август, откакто през вчерашния ден бе оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз, оповестиха ДПА и Агенция Франс Прес.

Според проекта всяка страна членка на Общността би трябвало непринудено да " постави всички старания ", с цел да понижи потреблението си на газ с 15 на 100 сред 1 август и 31 март в съпоставяне със междинния си разход за същия интервал през последните пет години.

По данни на Европейската комисия, за реализиране на тази цел Европейски Съюз би трябвало общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Само за Германия намаляването на потреблението на синьо гориво би трябвало да е към 10 милиарда кубични метра.

След като Москва доста понижи доставките на газ за европейски страни през последните месеци, с този си ход Брюксел се приготвя за вероятно цялостно прекъсване на доставките за Европейски Съюз, напомня ДПА.

Новият проект за деяние при изключителни обстановки също така планува опцията за задействане на механизъм в целия Европейски Съюз при положение на необятно публикуван дефицит на газ, въвеждащ наложителни цели за икономии на газ измежду страните. За да бъде задействан механизмът, предусещащ наложителни съкращения на потреблението, ще би трябвало да дадат утвърждение минимум 65 % от общото население на Евросъюза или най-малко 15 от страните членки.

Някои страни, в това число Италия и Испания, си осигуриха изключения от сходна мярка и ще би трябвало да спестят под 15 % газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР