Планът на Европейския съюз да похарчи до 20 милиарда евро

...
Планът на Европейския съюз да похарчи до 20 милиарда евро
Коментари Харесай

Планът на ЕС за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна удря на камък

Планът на Европейския съюз да похарчи до 20 милиарда евро (21,4 милиарда долара) за военна помощ за Украйна среща опозиция от страните от Европейски Съюз и може да не оцелее в настоящия си тип, споделят дипломати, представени от " Ройтерс ".

Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика, предложи през юли блокът да сътвори фонд с до за четири години като част от по-широките задължения на Запада в региона на сигурността, с цел да поддържа Украйна, до момента в който се бори с нашествието на Русия.

Но до момента в който министрите на защитата на Европейски Съюз се приготвят да обсъдят проекта в Брюксел във вторник, дипломати споделят, че доста страни - в това число Германия - са изразили запаси по отношение на ангажирането на толкоз огромни суми години авансово.

Европейски Съюз и неговите членове са измежду най-големите донори на военна помощ за Украйна , предоставяйки оръжие и съоръжение на стойност към 25 милиарда евро , съгласно дипломатическата работа на блока.

Предложението на Борел беше опит да се сложи поддръжката на по-дългосрочна основа, к ато се сътвори паричен запас за помощта за Украйна в границите на по-голям фонд - European Peace Facility - употребен за възобновяване на разноските на членовете на Европейски Съюз за военна помощ за други страни.

" Все още няма да го разглася за неуспех. Но, несъмнено, постоянно могат да се създадат усъвършенствания ", сподели почитан посланик от Европейски Съюз в петък, поискал анонимност.

" Германия има доста въпроси... и с право. Говорим за доста пари. "

Дебатът за военната помощ идва в миг, когато страните от Европейски Съюз също разискват предложение да се дадат на Украйна 50 милиарда евро икономическа помощ.

Европейски Съюз също е изправен пред провокации във връзка с други аспекти на военната си помощ за Украйна.

Много публични лица и дипломати споделят, че блокът ще се бори да извърши задачата да достави на Киев

А Унгария от месеци задържа 500 милиона евро изплащания от Механизма за мир към членовете на Европейски Съюз за помощ за Украйна поради слагането на Украйна в черния лист на унгарска банка OTP.

Откакто, Унгария настояваше, че желае гаранции, че няма да се върне там.

Правителствата на Европейски Съюз подчертаха, че дълготрайната военна помощ на Европейски Съюз би трябвало да бъде координирана с пакетите за сигурност , които обособените страни от Европейски Съюз договарят с Киев, което затруднява уреждането на цена, до момента в който тези договаряния не престават.

На среща на върха на Европейски Съюз предишния месец немският канцлер Олаф Шолц сподели, че към този момент фокусът би трябвало да бъде върху сходни двустранни пакети.

Някои членки на Европейски Съюз също настояват, че ще се борят да дадат огромно дълготрайно заричане , защото вътрешните бюджети са притиснати.

" За някои държави-членки съществува действителността на обществените финанси " , сподели втори посланик от Европейски Съюз.

Трети посланик от Европейски Съюз сподели, че вероятността първичното предложение на Борел да бъде признато понижава, само че доста страни към момента желаят да имат ангажимент на равнище Европейски Съюз.

Трима дипломати допуснаха, че Европейски Съюз може в последна сметка да реши да извършва уговорките си година по година, вместо да подписва по-голяма сума, която се простира за четири години.
 За Лавров разширението на Европейски Съюз е към този момент единствено геополитическо упражнение
За Лавров разширението на Европейски Съюз е към този момент единствено геополитическо упражнение

Или даже единствено игра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР