Планът на Европа да удвои производството на енергия от възобновяеми

...
Планът на Европа да удвои производството на енергия от възобновяеми
Коментари Харесай

Сътресенията на енергийния пазар заплашват „зеления“ план на Европа

Планът на Европа да удвои производството на сила от възобновими източници до края на десетилетието, с цел да понижи своите излъчвания и зависимостта си от импорт на съветско гориво, е заплашен от пазарните разтърсвания, които раздрусаха стопанската система на прекосяването към нисковъглеродна сила, написа в собствен разбор Reuters.

Войната на Русия против Украйна и спирането на доставките на газ, на които Европа разчиташе, придадоха неотложност на придвижването на Европейски Съюз към безвъглеродна сила. Блокът договаря за правно обвързваща цел за генериране на 45% от силата от възобновими източници до 2030 година по отношение на съществуващата цел от 32% и възобновим потенциал от почти 22% през 2021 година

Но даже в случай че 27-те страни членки на блока реализиран съглашение по проекта, с цел да го наложат, те би трябвало да преодолеят възходящите разноски и несигурността, които са свързани с промените на пазара на електрическа енергия, провокирани от скока на цените поради войната в Украйна.

Тъй като цените на силата са нараснали всички разноски, в това число на материалите, нужни за възобновима инфраструктура, капиталовите модели, построени върху ниски цени за електрическа енергия, създадена от възобновими източници, са под подозрение.

Това изцяло трансформира динамичността, защото би трябвало да продавате електрическата енергия си на доста по-високи цени, което може да има дерайлиращо влияние върху целия енергиен преход “, сподели Дейвид Суиндин, основен изпълнителен шеф на Cubico Sustainable Investments, вложител и разработчик на възобновими енергийни източници.

„ Тази епоха на евтина електрическа енергия, с която хората са привикнали, се трансформира, изключително след войната в Украйна “, добави той.

Базираната в Париж Международна организация по енергетика (МАЕ) сподели предходната седмица, че чака пониженият съветски експорт на изкопаеми горива да подтиква зелените вложения, само че също по този начин и че нарастванията на разноските за технологии за чиста сила „ бележат характерен раздор със постоянните, а от време на време и трагични понижения, следени в последно време ".

Разработчиците настояват, че разноските за създаване на вятърни паркове са се повишили с до 15% в някои елементи на света през последната година.

EDP пресмята, че разноските за създаване на планове за възобновими енергийни източници са се нараснали сред 5% и 15%, отразявайки по-високите цени на артикули като стомана и алуминий ”, сподели основният изпълнителен шеф на португалската компания за комунални услуги EDP Мигел Стилуел д`Андраде.

Производителите на турбини, които гледат на вероятността за мощно световно търсене, подвигнаха цените, с цел да усилят маржовете си.

Датската Vestas съобщи във финансови доклади, че е продала наземни турбини през третото тримесечие с повече от 30% по-скъпо, в сравнение с през същия интервал на предходната година.

Предизвикателството пред европейските планове също се усили, откакто Законът за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати за 430 милиарда $ беше подписан през август, предоставяйки държавна помощ за заводи, които построяват съставни елементи за възобновима сила, което чиновници на Европейски Съюз се притесняват, че може да попречи на опитите за разширение на локалната промишленост в Европа.
Рекордни цени, изключителна неустановеност
Разрастващата се инфлация, провокирана от скъпата сила, накара държавните управления да се стремят да лимитират разноските за сила на едро и да обмислят реформиране на пазарите след години на непоклатимост.

Референтната базова цена на електрическата енергия в Германия за първата година на едро доближи връх над 1000 евро за мегаватчас (MWh) на 29 август. Оттогава цените се намалиха до към 370 евро, само че остават повече от два пъти по отношение на същото време преди година.

По думите на Рикардо Пинейро - началник на инфраструктурата в компанията за устойчиви вложения Foresight - придвижванията на цените на суровините могат да бъдат ръководени посредством потребление на сюжети и моделиране.

Когато всяка една променлива е обект на смяна, това основава по-големи провокации “, сподели той.

Мозъчният концерн Bruegel пресмята, че държавните управления са похарчили над половин трилион евро, с цел да се опитат да понижат сметките за семействата и бизнеса. За да подкрепят финансирането на тези ограничения, страните от Европейски Съюз се съгласиха предишния месец краткотрайно да отстранен непотребните доходи, които генераторите вършат над 180 евро на мегаватчас (MWh) от продажбата на силата си на пазара.

Европейска комисия сподели, че стъпката е предопределена да подсигурява, че генераторите към момента ще бъдат печеливши и ще имат пари за вложение в нови планове - като се има поради, че настоящите разноски за вятърни и слънчеви паркове са надалеч под тавана от 180 евро/MWh.

Дори и с тавана, Комисията съобщи, че бизнес причините за вложение във възобновими източници са мощни. Но наредбата също по този начин разрешава на страните да дефинират свои лични равнища на таван, които промишлеността чака да бъдат доста по-ниски, което евентуално заплашва нови планове.

Инвеститорите ще би трябвало да изчакат и да видят на кое равнище държавните управления дефинират своите национални ограничавания, а ние не знаем какъв брой време ще отнеме това “, сподели Кристоф Зипф, управител „ Преса и връзки “ в индустриалната група WindEurope.

По думите на Игнасио Галан – изпълнителен шеф на Iberdrola, един от най-големите разработчици на възобновима сила в Европа с капиталов проект от 75 милиарда евро за 2020-2025 година – компанията ще продължи да влага в Европа, само че жадува за по-голяма сигурност.

„ Трябва да получим финансиране от пазарите на акции и в комплицирани моменти като този, вложителите се нуждаят от изясненост и непоклатимост “, добави той.
Декарбонизирано бъдеще?
Освен краткосрочните корекции, Европейски Съюз възнамерява “основен ремонт ” на своя пазар на електрическа енергия, с цел да отдели цената на електрическата енергия от цената на газа.

При сегашната система разноските за произвеждане на електрическа енергия от газови електроцентрали нормално дефинират цената на електрическата енергия на едро, което значи, че възобновимите генератори с по-ниски експлоатационни разноски, са съумели да се възползват от продажбата на електрическа енергия на високи цени, макар че не се постанова да купуват скъпи горива.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен сподели в писмо до водачите на страните от Европейски Съюз през октомври, че до края на годината Комисията ще показа своите хрумвания, с цел да направи

пазара на електрическа енергия кадърен за по-декарбонизирано бъдеще “.

Твърде рано е да се каже дали цялата неустановеност е довела до неуспех на съответни планове.

Европейската организация за електроенергийната промишленост Eurelectric обаче сподели, че комбинацията от пазарна промяна, инфлация и възходящи претенции за маржин – паричните депозити, които фирмите би трябвало да вършат, с цел да подсигуряват своите продажби на електрическа енергия – ще възпре по този начин нужните вложения.

Това плаши вложителите и им слага този сложен въпрос: Да влагам ли, или да очаквам? “, заключи енералният секретар Кристиан Руби.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР