Планът е напрегнат - бюджетът няма да получи необходимото количество

...
Планът е напрегнат - бюджетът няма да получи необходимото количество
Коментари Харесай

Министерството на финансите и Централната банка на Русия започват валутни операции по актуализирания бюджетен правилник

Планът е под напрежение - бюджетът няма да получи нужното количество доходи от нефт и газ

От края на февруари 2022 година Банката на Русия спря всички интервенции с задгранични валути. Преди това Банката на Русия се занимаваше главно с изкупуване на задгранична валута и струпване на валутни запаси. Така към 1 януари 2019 година общият размер на интернационалните запаси е 468,5 милиарда $, в това число 371,7 милиарда $ валутни запаси (останалото е злато, специфични права на тираж - СПТ, аварийна позиция на Русия в МВФ). А към 1 януари 2022 година тези числа бяха надлежно 630,6 милиарда $ и 468,1 милиарда $. растежът на всички интернационалните запаси възлиза на 162,1 милиарда $, в това число растежът на валутните запаси - 96,4 милиарда $.

Централната банка на Руската федерация усили запаса на задгранична валута освен за себе си, само че и за друга институция на паричните управляващи - Министерството на финансите на Руската федерация. Банката на Русия работи като тип сътрудник на Министерството на финансите, купувайки и продавайки валутата на Фонда за национално богатство (ФНБ) - валутната касичка на Министерството на финансите.

През последните години Централната банка прави валутни интервенции най-вече не за лични цели, а по инструкции на Министерството на финансите. Обемът на ликвидната (валутна) част на ФНБ при започване на 2022 година възлиза на сума, еквивалентна на $113,5 милиарда Така при започване на предходната година валутата на ФНБ представляваше към една четвърт от цялата задгранична валута, която беше на салдото на Банката на Русия.

Останалите 355 милиарда $ са валутни запаси, благосъстоятелност на самата Банка на Русия. Въпросът за какво Банката на Русия се нуждае от такова голямо количество задгранична валута към момента е открит. Преди Елвира Набиулина да пристигна в Неглинка (адресът на Централната банка), ръководителите на Банката на Русия споделиха, че сякаш запасите са нужни, с цел да се поддържа обменният курс на съветската рубла посредством валутни интервенции.

Но тогава пристигна Набиулина и разгласи, че Централната банка няма да се занимава с поддържане на обменния курс на рублата, а ще се концентрира само върху „ таргетиране на инфлацията “. Не приказвам за обстоятелството, че това беше нахално нарушаване на член 75 от Конституцията на Руската федерация, който дефинира, че главната задача на Централната банка е „ отбрана и обезпечаване на стабилността на рублата ".

От идването на новия водач в Неглинка (лятото на 2013 г.) Централната банка е направила валутни интервенции единствено два пъти (през декември 2014 година, когато обменният курс на рублата падна внезапно и надълбоко, и в границите на няколко дни след 24 февруари 2022 година, когато рублата се срина още по-дълбоко).

И всичко в действителност е доста просто: Централната банка, натрупвайки валутни запаси, предоставяше съвсем безлихвени и безконечни заеми на Запада. Това завърши със замразяването на валутните запаси в края на февруари 2022 година Откровена работа на геополитическите съперници на Русия.

Но да се върнем към Министерството на финансите. Миналата година, съгласно изказванията на министър Силуанов, всички доходи от петрол и газ на Русия са минали от ФНБ, напряко във федералния бюджет. Действието на бюджетното предписание, което дефинира, че всички доходи от нефт и газ, надвишаващи базовото равнище (то е изчислено въз основата на последна цена от $40 за барел през 2017 година плюс годишна индексация от 2%), би трябвало да отидат в „ валутната касичка “ на ФНБ, беше спряна.

Не беше ясно по какъв начин би трябвало да се употребява Фондът за национално благосъстояние, в случай че редица задгранични валути, които образуват фонда, се оказаха токсични. Става дума за еврото, английския паунд стерлинг и японската йена. Министерството на финансите съумя да се отърве от щатския $ малко преди замразяването на валутните запаси на Банката на Русия.

Във ФНБ след замразяването останаха единствено китайски юан и злато. Наистина, Министерството на финансите не скърби доста за " замразяването " заради повода, че Банката на Русия не отхвърли да извърши отговорностите си като сътрудник по ръководство на валутата на Министерството на финансите. Тя пое всички опасности от заледяване, погашение на отговорностите си по Фонда към Министерството на финансите, плащайки му рубли по курса на токсичните валути.

Банката на Русия работи единствено по заплащания в рубли от фонда, само че не и по закупуване на валута за фонда. В последна сметка не беше ясно какви валути да се купуват и в какви размери. Освен това някои чиновници и депутати започнаха да приканват за занемаряване на бюджетното предписание и да упорстват „ лавката “, наречена ФНБ, да бъде закрита.

По всичко проличава обаче, че ФНБ устоя на подобен напън. Вярно е, че фондът ще съществува и ще действа по разнообразни правила от тези, които бяха в действие преди 24 февруари 2022 година На 11 януари Министерството на финансите и Централната банка оповестиха, че от 13 януари стартират валутни интервенции по обновеното бюджетно предписание.

Първият стадий от активността ще продължи до 6 февруари. Говорим не за покупки, а за продажба на задгранична валута от ФНБ, защото съгласно новото предписание бюджетът, съгласно прогнозите, няма да доближи нужното количество доходи от нефт и газ.

Пропуснатите доходи през януари се правят оценка на 54,5 милиарда рубли, което се равнява на към 800 милиона щатски $. Обемът на транзакциите за един работен ден ще бъде почти 3,2 милиарда рубли. Централната банка ще стартира да продава задгранична валута на Московската борса със период за сетълмент „ на следващия ден “, както е посочено в текста на известието на Банката на Русия.

И, доста любопитно, ще продава единствено китайски юани. И структурата на ФНБ ще бъде преразгледана, оставяйки единствено китайския юан и златото. Тези евро, лири и йени, които бяха изброени във фонда, ще бъдат конвертирани в китайска валута и в злато. Така че в последна сметка във ФНБ 60% ще се паднат на юана, а 40% - на благородния метал.

Ако по-рано бюджетното предписание определяше, че свръхпечалбите от нефт и газ отиват във ФНБ, които се пресмятат благодарение на цената на „ отрязване “ (а през тази година тази цена ще бъде 44,2 $ за барел), в този момент работи друг механизъм. А точно, номиналният годишен размер на главните доходи от петрол и газ се дефинира в размер на 8 трилиона рубли. И всички приходи, надвишаващи тази сума, отиват във ФНБ.

Както следва от предварителните оценки на Министерството на финансите, 8 трилиона рубли федералният бюджет ще може да го получава при цени за Urals от порядъка на 60-75 $ за барел и дневен рандеман на нефт от 9-10 милиона барела.

Ако вземем 8 трилиона рубли като самобитен проект, тогава, може би е допустимо да се назова под напрежение. Наистина, приблизително се оказва 660-670 милиарда рубли на месец. За съпоставяне: през декември 2022 година в бюджета са постъпили 931,5 милиарда рубли. общи доходи от нефт и газ, само че тази цифра включва и последния транш от краткотрайно нараствания MET (данък рандеман на минерали) за Газпром. Надбавката възлиза на 416 милиарда рубли, а без нея приходите от петрол и газ щяха да възлязат на 515 милиарда рубли.

Според новото бюджетно предписание даже е мъчно да се каже дали ФНБ ще бъде попълван или изразходван през настоящата година, защото е извънредно мъчно да се планува динамичността и равнището на цените на въглеводородите за цялата година. Има единствено сигурност за януари: Фондът ще бъде изразходван.

Що се отнася до вероятните интервенции на Банката на Русия, осъществявани не от името на Министерството на финансите, а за лични цели („ самостоятелни интервенции “), Централната банка към момента не е определила какви правила ще следва. Най-вероятно Централната банка ще купува и продава китайския юан. И никакви други валути. Дори и най-„ другарските “. Що се отнася до златото, скоро ще станат три години, откогато Банката на Русия спря да купува благородния метал за своите запаси.

Мисля, че в Китай одобриха с огромно удовлетворение новината, че съветските парични управляващи ще се занимават извънредно с покупки на юани. Това е изцяло в сходство с проектите на Пекин да трансформира китайската валута в пълноценна аварийна валута. Поне в една страна китайският юан съумя да означи съкрушителна победа над щатския $.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР