Планът е държавните горски и ловни стопанства сами да добиват,

...
Планът е държавните горски и ловни стопанства сами да добиват,
Коментари Харесай

Задава ли се краят на спекулата с цената на дървата за огрев?

Планът е държавните горски и ловни стопанства сами да добиват, транспортират и продават дървесината на потребителите, без прекупвачи и медиатори.

Това заяви вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова на общ брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов, предава.

"Първоначално ще проработят 17 склада на държавните горски стопанства. Те бяха показани на картата в министерството на земеделието, изясни вицепремиерът Корнелия Нинова. На по-късен стадий ще бъдат включени и останалите 56. Там дървесината ще се предлага на добивна цена, като се заобикаля спекулата по веригата - прекупвачи и крайни клиенти.

В държавното горско стопанство Благоевград цената на рандеман не е променяна от години и се движи към 80 лева за кубик, а с цепене и превоз дървата за огрев стигат до към 100 лева за кубик. Местните лесничеи настояват, че могат да поемат напълно задоволяването на популацията.

"Горското стопанство има опция да задоволи потребностите на града. Предвид сезона, който сме, малко е по-трудно транспортиране на дърва, само че сме в развой на приготовление на по-ниски обекти, с цел да задоволим търсенето, което има и се надяваме да не се основава проблем с доставката на дърва за огрев на физически лица ", съобщи инж. Петко Ангелов, заместник-директор на ДГС Благоевград.

Според Нинова още тази зима 1 500 000 фамилии ще имат опция да получат дърва за огрев на добивни цени.

"Ограничаваме медиаторите, които на някои места са по 3-4 компании, които натоварват цената, на която се купуват дърва, с цел да ги препордават и за други цели. Ограничаваме ги и непосредствено страната влиза в ролята си, от държавните горски стопанства на цена по себестойност, на цена придобиване в гората за хората, с което ще помогнем ", съобщи Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на стопанската система.

Регионите, в които ще проработят складовете, са определени след подробен асортимент на потреблението, изясни Корнелия Нинова.

"Там дървесината ще се продава, за огрев, ще се продава на цената на извличане без никакви надценки, такси за жителите. Плюс това от тези хранилища, по отношение на политиката, която водим в помощ на фамилиите, ще се извозва до мястото, където живеят хората и където имат потребност от тези дърва ", съобщи Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на стопанската система.

Семейството на Александър Балдин от русенското село Бабово се отоплява единствено на дърва. При 160 лева на кубик са обезпокоени по какъв начин ще посрещнат идната зима. Очаква, че откакто проработят държавните хранилища цената да стане търпима.

"Въпреки топлата зима изгорихме за 2000 дърва и се надяваме следващата година, в случай че се отстранен посредническите компания да е на половина тази цена, тъй като сме работещи и колкото да свързваме двата края ".

"Приключваме с практиката една политическа мощ да употребява този механизъм за политически цели ", съобщи Александър Балдин.

А министърът на земеделието увери, че държавните хранилища няма да продават на компании.

"Ще бъдат вземани всички нужни ограничения, с цел да се избегнат всевъзможни опити за далавера, за прекупване на дървесина и преподаването ѝ за облага. Целта е само да задоволим потребностите на локалното население ", съобщи Иван Иванов - министър на земеделието.

А това ще става на база на описи, предоставени от кметовете.

Корнелия Нинова изясни, че левицата не се отказала концепцията си сред първо и второ четене от Закона за бюджета да бъде импортирано и предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на ДДС-то на стоките в по този начин наречената "малка потребителска кошница ", само че към момента по този въпрос няма съглашение с съдружните сътрудници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР