План за пазарни реформи в е посочил датата 30 юни

...
План за пазарни реформи в е посочил датата 30 юни
Коментари Харесай

План посочва 30 юни за край на договорите с американските централи

План за пазарни промени в е показал датата 30 юни 2021 година за завършек на договорите с американските централи “Ей И Ес Марица-изток 1 ” и “КонтурГлобал Марица-изток 3 ”. Документът е оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на енергетиката, оповестява.
Той е заключителната част от “План за осъществяване на България ”, който е стадий за одобрение от Европейска комисия на механизма за потенциал. Точно този механизъм ще разреши на въглищните централи да продължат работа, като обезпечават след явяване на търгове нужните на страната мощности. “Прекратяването на двата посочени контракта стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа сила и е причина за допустимостта на въвеждането на механизъм за потенциал ”, написа в проекта за промени. Съобщава се още, че се организират договаряния за споразумяване на връзките по дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила сред НЕК и двете централи в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.
 Властта работи по 3 разновидността за бъдещето на първата американска централа Властта работи по 3 разновидността за бъдещето на първата американска централа
Три разновидността за решение на въпроса с компенсацията на един от американските тецове - " Марица-изток " 1 ( " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " ) при евентуал...
Българската страна е изготвила методология и калкулации по отношение на установяването на невъзстановените разноски. Изчисленията за “КонтурГлобал Марица-изток 3 ” са предоставени на Европейска комисия. От високопоставени източници излиза наяве, че договаряния сега не се водят. Те би трябвало да са сред централите и комисия, в която влизат вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на енергетиката и на финансите Теменужка Петкова и Владислав Горанов, кото към този момент не е финансов министър, само че още не е заменен във въпросната комисия.
Преди 20 дни Народното събрание пък отхвърли промени в енергийния закон, импортирани от депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай. Те освобождаваха НЕК от ролята му на публичен снабдител, т.е. да не прави микса от ток за контролирания пазар. За да стане това, едно от изискванията бе да бъдат прекъснати договорите с американските централи.
“24 часа ” потърси мнението на енергийните сдружения за посочената дата за преустановяване на дълготрайните контракти. Ей И Ес препрати към мненията на Националната енергийна камара и на Института за енергиен мениджмънт, които централата споделяла. Институтът, в който членуват огромни енергийни компании, предлага поради сложността на комерсиалните договаряния сред двете централи, институциите и НЕК посоченият период 30 юни 2021 година да бъде сменен с по-гъвкава формулировка. Тя би трябвало да обвързва периода с намиране на взаимно задоволително решение.
“Документът е квалифициран от съветник и отразява по-скоро неговите разбирания, а не ясно поети задължения от страна на виновните страни ”, пишат от института. От “КонтурГлобал Марица-изток 3 ” обявиха, че дълготрайните контракти не са спънка за внедряване на механизмите за потенциал. И че има редица по-приоритетни промени, свързани с държавната енергетика и работата на борсата, които са пропуснати в проекта. Според “КонтурГлобал ” централите са значими за преходния интервал преди либерализиран пазар.
 Работодателите подготвени на митинг, желаят преустановяване на договорите с американските централи Работодателите подготвени на митинг, желаят преустановяване на договорите с американските централи
Работодателите подвигнаха на код " Оранжево " готовността за митинги и се оповестиха за преустановяване на договорите с американските централи...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР