План, за който амбициозен е слабо определение - така най-просто

...
План, за който амбициозен е слабо определение - така най-просто
Коментари Харесай

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

План, за който " упорит " е едва определение - по този начин най-просто може да се изясни най-новото начинание на изпълнителния шеф на OpenAI Сам Алтман - да " укрепи световния индустриален потенциал за чипове и да разшири качествата му да задвижва AI и така нататък ".

За задачата той се пробва да набере сумата от сред 5 и 7 трилиона $, оповестява WSJ, представен от ComputerWorld.
 Производителите на чипове в света с най-големи доходи за 2023 година
Производителите на чипове в света с най-големи доходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Алтман към този момент е провел договаряния с държавното управление на ОАЕ, с капиталовия холдинг SoftBank, както и в полупроводниковия колос TSMC.

Амбицията на индивида зад комерсиалния триумф на ChatGPT е да има по-добър надзор над снабдяването си, само че и да взе участие в основаването на хардуера. Според доста специалисти, OpenAI вървят по пътя на AWS, Гугъл, Apple, Tesla, Microsoft и Meta, които проектират личен хардуер и по този начин реализират по-добро съответствие сред цена и продуктивност.

Защо?

Компанията в избрана степен е и притисната до стената. Огромният интерес към генеративния изкуствен интелект безусловно опразни складовете със профилираните чипове на Nvidia. Това затруднява всеки, който се нуждае от хардуер за огромен AI план - а Алтман работи в мащаб, който изисква хиляди чипове.
 Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничавания
Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничавания

Бизнесът в азиатската страна ускорява съществено вложенията

На този декор има и геополитически сюжет. Съединени американски щати и Китай водят борба за превъзходство, в която като оръжие се употребяват всевъзможни наказания и търговски ограничавания - от редките метали до готовите чипове. Това евентуално може да направи бизнеса косвена жертва.

Както означават специалисти, всичко това са евентуални проблеми, които самодейността на Сам Алтман няма по какъв начин да адресира в кратковременен проект и би трябвало да се гледа на нея по-скоро като на дълготрайна визия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР