План сметката за през 2022 г. е 237,69 млн. лева.

...
План сметката за през 2022 г. е 237,69 млн. лева.
Коментари Харесай

Повече софийски улици ще се мият догодина, парите за чистота през 2022-а са 237 млн.лв.

План сметката за през 2022 година е 237,69 млн. лв.. Те са предопределени за поддържане на чистотата в града, миене и метене на улици, поддържане на зелените площи, превозване и преправяне на боклуци. План сметката е със 17,3 млн. лева повече по отношение на 2021 година Тя бе показана от зам.-кметовете по финанси и по екология.

От такса боклук следващата година се планува да бъдат събрани 194 млн. лева, а 43 млн. лева - от погасяване на остарели отговорности. За поредна година не се трансформира размерът на- и през 2022 година тя остава 1,6 промила за жителите и 10 промила за бизнеса. На 30 ноември изтича срокът, в който компаниите могат да заявят, че желаят да заплащат на база количество геренриран боклук или при директно договаряне. Тази година от такава опция са се възползвали над 6700 компании, заяви Барбалов.

През 2022  вместо сегашните 5 пъти годишно миене на квартални улици, следващата година то ще се усили на 7 пъти годишно. Всички улици, по които се движи градски превоз пък ще бъдат мити 6 пъти вместо 5 пъти, или усилваме миенето с 38,4%, сподели Билева.
 Мият улиците в София с йод и белина Мият улиците в София с йод и белина
Започна миенето на съществени пътни артерии, по които се движи публичният градски превоз в София. Първата от тях е бул. „ Добрин...

Отделно 24 пъти годишно с автоцистерна с дюзи ще бъдат измити 302 545 дка улици.

Повече средства се плануват за поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи.

Средствата за зимно разчистване също се усилват с съвсем милион и половина -  от 26,3 млн. лева на 27,8 млн. лева Догодина стартира работа по създаване на фотоволтаична апаратура за завода за преправка на боклуци, защото той е измежду огромните потребители на електрическа сила. Целта е с инсталацията да се създава нужната за завода еленергия, с цел да се понижат разноските. Възложени са и предпроектни изследвания за създаване на хранилище за едрогабаритни боклуци и на хранилище за строителни боклуци.

" Възложили сме разбор за всички региони в София, който би трябвало да покаже дали наличните контейнери за разделно събиране на отпадъците са задоволително. Искаме да знаем дали има потребност и къде от още такива контейнери, с цел да може повече хора да стартират да изхвърлят разделно отпадъците си ", добави Билева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР