План-приемът на Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново

...
План-приемът на Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново
Коментари Харесай

Националният военен университет приема 231 курсанти в 21 специалности

План-приемът на Националният боен университет „Васил Левски“ във Велико Търново за новата образователна година е за 231 курсанти в 21-а специалности. Това разгласи в понеделник началникът на военния ВУЗ бригаден военачалник Пламен Богданов.

Ръководството на НВУ се надява броя да бъде напълно попълнена, защото през последните години се оказа, че доста от претендентите не дават отговор на условията и не съумяват да преминат теста за здравна валидност.

През предходната година в НВУ бяха признати към 180 първокурсници, като мечтаната от страната численост беше по-висока. Кандидати не липсват, само че през годините се оказва, че не могат да устоят изпитите или не дават отговор на заложените условия. Желаещите да станат офицери би трябвало да са на не повече от 27-години, както и да не са по-ниски от 150 см. Мъжете не би трябвало да са с минимално тегло от 50 кг., а жените- 48 кг. Освен това мераклиите да носят оръжие не би трябвало да са осъждани, уволнявани от армията и наложително да са физически и душевен годни за военна работа. Препъни камъкът се оказва условието да са изцяло здрави.

„През 2017 година 30 % от претендентите са били отстранени тъкмо по този индикатор. Заболяванията са разнообразни, Някои са лечими и след хирургична намеса и изцяло възобновяване, младежите аплайват още веднъж. Има обаче и генетични и наследствени заболявания, за които здравната комисия счита, че тези хора не биха могли да устоят на натоварването при военното образование. Сериозен проблем за претендентите е и физическата подготовка, като нормално 20% не могат да устоят този изпит“, разяснява бригаден военачалник Пламен Богданов.

Студентите в НВУ пък ще бъдат одобрявани в 24 специалности, само че към момента не е конкретизирана броя, която ще бъде спусната от Министерството на образованието.

От НВУ за първи път приготвят ранен банкет, който започва от идния месец. Приема на документите е почнал във всички Военни окръжия в страната, както и в трите факултета във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия. Ранният банкет включва провеждането на всички типове изпити. Първото съвещание на Приемната комисия ще се организира на 5 април, а второто ще бъде на 9 юли. Изпити ще се организират също през март, април и юни. Вече са почнали и визитите в учебните заведения. Освен това се планува да бъдат правени изпити в общо 11 града на страната.

Сред новите атрактивни специалности в НВУ ще бъде „ Кибер сигурност “. Тя е за студенти и ще се учи във факултета в Шумен. Нова компетентност има и при военните, които ще се приготвят в направление „ Артилерийско, инструментално разузнаване “. Обучението по тази компетентност ще е взаимно с Шуменския университет, където курсистите ще получават и магистратура по гражданска компетентност „ Геодезия “. Обявени са 9 места.

Продължава и образованието на експерти за гражданската авиация в Долна Митрополия, като предходната година са признати четирима души, а за тази броя към момента не е ясна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР