План от началото на 2020 г. да заработят газовият хъб

...
План от началото на 2020 г. да заработят газовият хъб
Коментари Харесай

План за старт на газовия хъб и борса догодина с близо 1 млрд. куб. м

План от началото на 2020 година да проработят газовият хъб " Балкан " като виртуална точка за търговия дружно с борсата за синьо гориво с първични количества от близо 1 милиарда куб. м, показаха народни представители от парламентарната комисия по енергетика, " Булгартрансгаз " и дъщерното му сдружение " Газов хъб Балкан " на полемика в Народното събрание във вторник.

За да се осъществят тези планове, ще бъдат направени ремонти в Закона за енергетиката, които ще задължат държавния газов снабдител да продава на борсата своите неосъществени на вътрешния пазар количества по дълготрайния контракт с съветския монополист " Газпром ", заяви ръководителят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ. Промените ще бъдат оповестени за разискване на уеб страницата на Световния енергиен съвет още в сряда, само че част от тях провокираха рецензии от сектора, незабавно откакто бяха показани, и мненията ще бъдат отразени незабавно, изясни след съвещанието в Народното събрание Николов пред Mediapool.

Шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов напомни, че сдружението му има съглашение с оператора на платформата за газова търговия в австрийския хъб " Баумгартен " и ще се употребява моделът на борсата там за българската борса. От думите му стана ясно, че през юли ще стартира действителната разработка на платформата на борсата у нас, с цел да може сдружението " Газов хъб Балкан " да отбрани концепцията пред Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и да получи лиценз за борсов оператор.

Прогнози с неразбираема база данни

От представянето на пътната карта за развиване на хъба и борсата от шефа на " Газов хъб Балкан " Кирил Равначки стана ясно, че желанията са от 1 октомври платформата за търговия с газ да стартира да работи в тестови режим, а от идната година - и действително. Плановете са от 2020 година на борсата да се оферират 210 млн. куб. м газ от неосъществените количества на " Булгаргаз " по контракта с " Газпром ", а още 700 млн. куб. м да се пускат от други участници, измежду които и локален рандеман и непознати снабдители на едро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР