Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с

...
Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с
Коментари Харесай

Съдебни лекари проговориха: Преследваният Пламен Пенев в Стара Загора е притиснат до смърт от полицаите

Пламен Пенев, който почина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е умрял, тъй като е бил задушен при ареста. Няколкото служители на реда, които са го арестували, са го затиснали по подобен метод, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до гибелта му. Това са резултатите от аутопсията на Пенев, осъществена от трима правосъдни медици, оповестява „ Сега “. Заключенията на медиците още не са завършени в експертиза, само че това е въпрос на дни, настояват източници от проверяващите. Днес и на следващия ден трима следователи от Националната следствена работа са в Стара Загора, с цел да разпитват служителите на реда, взели участие във съдбовната акция.
„ За истината “ разкри, че Галин Неделчев, служител на реда от Второ районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора, който взе участие в задържането, е шурей на комисар Илиян Илев – шеф на „ Охранителна полиция “, на който е предоставено да управлява една от двете вътрешни дисциплинарни инспекции за вероятно полицейско принуждение, довело до гибелта на Пламен Пенев. Според наредбите и вътрешните правила на Министерство на вътрешните работи за гонене на коли и задържане на лица, методът на деяние на полицията в Стара Загора е неприемлив, защото подлага на риск живота освен на преследваните, а и на служителите на реда и на инцидентно попаднали на мястото жители.
Директорът на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не е дал отговор на въпроса на „ За истината “ дали в колата на умрелия Пенев е открит нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.
Часове по-късно Министерство на вътрешните работи разгласи, че двама чиновници от ОДМВР – Стара Загора са краткотрайно отстранени от служба поради преследването, приключило със гибелта на 58-годишния Пламен Пенев. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две инспекции. На база на открити данни за тежки нарушавания на служебната дисциплинираност и бяха формирани дисциплинарни производства по отношение на двама чиновници. Младшите инспектори от Първо и Второ районно управление (на МВР) в Стара Загора ще бъдат краткотрайно отстранени от служба до привършване на инспекциите.
Междувременно някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е юрист на околните на Пенев, изиска Министерство на вътрешните работи да огласи незабавно сигнала на младежите, от който потеглят полицейските дейности. Това би трябвало да стане, с цел да се разбере истината към случилото се във съдбовната нощ, разгласи още той пред Българска национална телевизия. По информация на „ Сега “ прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи записа.
На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, умря 58-годишният някогашен герой Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата ревизира дали полицията има виновност за гибелта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. Министерство на вътрешните работи се пробва да се оневини и твърди, че е работило по закон, до момента в който околните на Пенев настояват, че полицията е отговорна за случая.
„ За мен главният въпрос е за какво не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на диалога, който е извършен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тематика се бяга “, изяснява в този момент Йорданов. Адвокатът на фамилията твърди и че във видео в обществените мрежи, се вижда, че колата на потърпевшото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и точно той с дясна предница блъска колата, като това е можело да докара до обръщането й.
За сигнала до телефон 112 споделя на няколко пъти самото Министерство на вътрешните работи. В сряда шефът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов обясняваше, че „ на незабавен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за малолетни, заплашвани с нож от мъж на междинна възраст “.
„ Отзовалите се на място два автопатрула са открили подателя на сигнала, който им показва спрял наоколо лек автомобил, в който имало лидер. Когато нашите чиновници се доближават до колата за осъществяване на инспекция, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отхвърля да се подчини на полицейското предписание. Към този миг той потегля с колата за да осуети инспекцията. Нашите чиновници го следват със служебния автомобил. Униформените не са показали каквато и да било експанзия по отношение на лицето или автомобила “, описа още шефът на ОДМВР-Стара Загора.
Към момента не е ясно кой, по какъв начин и за какво тъкмо е подал сигнала и какво тъкмо има в него. Първоначално бе оповестено, че е подаден от деца, след това от младежи, най-после от малолетни. И досега не е ясно дали въобще е имало нож. Самото Министерство на вътрешните работи твърди, че не знае дали подобен е открит в Пенев и в колата му, тъй като огледите били осъществени от прокурори и следователи. От прокуратурата обаче също не приказват най-малко за в този момент за открит нож.
Отделно от това околните на умрелия приказват, че мъжът е бил по нормален маршрут, по който разхожда кучето си и пие кафе. По-късно дъщерята на умрелия Борислава Пенева удостовери пред „ 24 чака “, че кучето на татко й – джак ръсел териер, е било на задната седалка в колата по време на злополуката. То е оживяло и в този момент е обещано за развъждане при родственици.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР