Пламен Моновски, фен на коледния Лондон от 1996 г. Че

...
Пламен Моновски, фен на коледния Лондон от 1996 г. Че
Коментари Харесай

Коледа по лондонски

Пламен Моновски, почитател на коледния Лондон от 1996 година
Че от кое място другояче да стартираме пътешествието си из коледен Лондон, в случай че не от най-хубавия снабдител на празнична храна и питиета във Вселената?
Fortnum&Mason
През 2022 година 300-годишният емпориум е облян в алени светлини - един бробдигнански* адвент календар, в който всеки прозорец моли да бъде отворен и проучен. Тазгодишната тематика на неговите вълшебен витрини са сънищата на животните. Тук таралеж се спуска с шейна от целувчени хълмове, там бухал кара кану по подлите реки в чаша за чай. Едновременно е щуро и приказно!

" Форнъм " в действителност е кварталната бакалия на Бъкингамския замък. Днес се усещам царствено през днешния ден и пълня позлатената си алена пазарска чанта с лого F&M ( можете да s получите единствено през празничния сезон) с най-хубавите сьомга и хайвер, които могат да се купят с пари. Взимам и една-две бутилки от страхотното шампанско от личната му марка, направляван от Тодор, българският сомелиер, който работи в избата повече от 30 години. Разменяме хубави пожелания за празника и най-вкусните " минс " пайчета - ронливи сладки, цялостни със стафиди, коледни аромати и портокалови кори. Напазарувах, обичайна ми закуска за огромния ден - сьомга и шампанско - е набавена.
Реклама
Приключил с покупките, търча по спираловидното стълбище на този кукленски магазин, с цел да се потопя в осъществяването на самоинициативен хор, който преди малко е почнал да пее обичаната ми коледна ария King Jesus Hath a Garden.

Но няма време за размотаване. Втурвам се към етажа с подаръците, тъй като желая да повдигна духа на скъпа другарка с кошница хампър от " Форнъм ". Горката ми другарка - тя имаше тежка година, тъй че й адресирам с моите най-сърдечни пожелания в кошницата Grosvenor.. Никой не прави дарове като " Форнъм и Мейсън ". Съжалявам, дарове под елхата, само че не можете да стъпите на дребния пръст на " Гровнър " -а!
Кошницата-хампър Grosvenor на лондонския " Формън и Мейсън ". Източник: fortnumandmason.com
Всяка година закупувам бижу за коледната елха от F&M. През 2022 година предпочитам буквата " B " в обичайния на магазина eau de Niel зелен цвят, с цел да мисля за България и всичко, което ми липсва от нея, в огромния ден. След това трескаво извършване на покупки нуждая се да се поддържа, което, откакто прекарах четвърт век в тази страна, естествено е следобеден чай. Изтичвам до намиращия се наоколо
Claridges В " Клариджис " чаят от оградената със стени градина на имението Треготнан в Корнуол. Източник: Shutterstock Реклама
Гранд дамата на хотелите в Лондон знае по какъв начин да прави чай - по кралски. Всъщност самият следобеден чай е изобретен от братовчедката на кралица Виктория, херцогинята на Бедфорд Анна Ръсел, която го вкарва в имението си, с цел да се бори с пристъпите на апетит сред обяда и късната вечеря. Чудя се какъв брой крале и кралици са пили в тгози превъзходен хотел the royal blend - една неподражаемата комбинация от индийски Assam и Pekoe от Шри Ланка. Тази микстура е стандартът за чай повече от 150 години в целия свят.

Наистина съм на царско място. Кралица Виктория е посетила в " Клариджис " своята другарка, френската императрица Южени (дьо Монтижу, брачна половинка на Наполеон III - бел.ред). Престолонаследникът на Югославия Александър е роден в стая 212 на хотела.

Седя в огромното предверие, шедьовър на арт деко интервала, проектирано от Тиери Деспонт, и няма да ми мигне окото, даже в случай че до мен основната редакторка на Vogue Анна Уинтур яде топли скони, обичайното печиво за чай, с принц Уилям. Наистина е всекидневно за гостите на " Клариджис " да пият чай и да хапват скон, намазан с ароматно сладко и сметана, наоколо с огромна звезда или най-малко някоя и друга кралска персона.

Време е за дребните деликатни хапки с краставица и чаша " Ърл Грей " - от оградената със стени градина на имението Треготнан в Корнуол (единствената чаена ферма в Обединеното кралство - бел. ред.), където се отглежда чай от 14 век. Напомня ми се, че чаят е постоянно по-вкусен след втората отвара постоянно е по-вкусен, тъй че сигурно ще помоля за в допълнение моята чаровна сервитьорка, знаейки, че дозата, температурата и твърдостта на водата ще бъдат верните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР