Пламен Гетов е легенда на българския футбол и един от

...
Пламен Гетов е легенда на българския футбол и един от
Коментари Харесай

Пламен Гетов пред Efirbet: Битката за титлата и евровизите ще е до края

Пламен Гетов е легенда на българския футбол и един от последните футболни романтици по нашите терени. Според мнозина експерти той е определян и за най-хубавия реализатор на директни свободни удари у нас. Когато Гетов тръгваше да бие фаул, публиката в Плевен към този момент ставаше на крайници, с цел да извика „ гол “, а по-късно неговата класа приветстваха и последователите на ЦСКА и Левски, с които Пламен стана първенец. Маестрото остави също дълбока диря в националния отбор и е измежду българските футболисти, които са вкарвали гол на Мондиали. Преди дни пък, откакто България научи своите противници по пътя към Евро 2024 и един от тях се оказа Сърбия, няма по какъв начин тези, които са на „ ти “ с футбола ни, да не са се сетили за Гетов. Заради тези два негови фамозни гола, които донесоха популярната победа на нашите над тогавашната Югославия и която на процедура ни класира за финалите на международното в Мексико през 1986 година.

В изявление за Пламен Гетов показва мнение по две настоящи тематики – жребия на България за квалификациите за европейското състезание в Германия и завързаната борба за първото място и евроквотите в родния хайлайф.

- Г-н Гетов, надвива мнението, че България попадна в допустима група за европейското след две години?

- Лека група и леки противници за България нямаше по какъв начин да има, откакто в трите урни преди нашата бяха по-силни тимове. Каквото и да беше отредил жребият, ще бъде тежко.

- Но въпреки всичко измежду нашите съперници няма водещ европейски гранд или подобен, който да се е показал мощно на последните финали на Стария континент?

- Дори и да няма, бих желал да напомня, че наскоро Унгария победи като посетител Германия, а Сърбия ще играе на международното състезание в Катар, което стартира другия месец.

- Какви са Вашите упования от „ лъвовете “?

- Предвид това, което съставлява националният ни тим през последните години, ние не би трябвало да имаме огромни упования, с цел да не претърпим след това голямо отчаяние. Хубаво ще бъде обаче, в случай че българският тим покаже развиване.

- Третото място също дава шансове за класиране през плейофи, въпреки че би било много комплицирано?

- Вижте, дано да не натоварваме или обременяваме авансово националите и щаба. Има повече от пет месеца до първия мач с Черна гора, имат задоволително време да се приготвят, да изиграят контроли и играчите да свикнат с условията на новия селекционер.

- Виждате ли лъч светлина за държавния отбор след сполучливия старт в първите два мача на Младен Кръстаич?

- Рано е да се дават оценки и да се вършат разбори. Хубавото е, че взехме две победи, само че въпреки това ние просто доиграхме един несполучлив за нас шампионат.

- Как бихте коментирали решението на Кръстаич да стартира да постанова млади момчета, като на този стадий това са такива, които играят в непознати шампионати?

- Щом ги е поканил, значи той има визия за качествата им. Но откакто занапред предстоят мачовете напрегнат за нас, наред с подмладяването, все си мисля, че ще бъдат извикани и по-опитни реализатори. Такива, които са в положително моментно положение в нашето състезание.

- Визирате Ивайло Чочев и Бирсент Карагарен или други?

- Не е правилно да загатвам имена, само че в шампионата ни има няколко рутинирани футболисти, които от началото на сезона са водачи на своите отбори, освен с значимите си голове, а и с цялостното си показване и въздействие, което оказват върху другите в колектива. Неслучайно техните тимове са в челото.

- Като казахте челото, първите шест отбора при майсторите са разграничени единствено от 4 точки, макар че има отсрочени мачове. Възможно ли е да имаме нов първенец?

- Интригата тази година е по-голяма, има доста мачове с непредсказуем излаз и борбата за купата и класиране в Европа на този стадий е оспорвана. Надявам се шампионата да продължи да бъде забавно до последните кръгове на плейофите, само че ми се коства, че най-после за следващ път ще ликува Лудогорец.

- Кое Ви кара да мислите по този начин?

- Лудогорец е към момента над останалите, по едно и също време като финансиране, клубна конструкция, качество и дълбочина на състава и база за развиване на подрастващи. Държа обаче да уточня, че не е редно да се вършат крайни прогнози толкоз рано, защото няма тим, който да е ставал отличник през октомври. Все отново аз това виждам към днешна дата.

- Познавате добре Любослав Пенев, защото сте били съотборници. Как съумя да трансформира ЦСКА 1948 освен в шлагер, а за какво не и в кандидат за медалите и до каква степен може да стигне отбора в това състезание?

- Аз персонално не съм сюрпризиран, тъй като Любо схваща играта и e един доста добре квалифициран във всяко отношение треньор. Занапред обаче ще му бъде извънредно мъчно, тъй като другите към този момент ще гледат с друго око на ЦСКА 1948, само че Любо ще направи всичко, което е по силите му, с цел да реализира допустимо най-високо класиране.

- Г-н Гетов, Вие сте рожба на варненския Спартак, само че сте играл и за другия клуб в града Черно море. Какво мислите за представянето им?

- Аз бях на мача на Спартак с Локомотив (Пловдив) и се видях с Илиан Илиев, който също беше на трибуните. Той се оправя превъзходно и под негово управление Черно море продължава да е един постоянен тим и фактор в групата. Спартак пък към този момент има приключена база и стадион, и е финансово гарантиран. Всичко това би трябвало да му помогне в вероятност да върви нагоре, само че на този стадий е най-важно колкото се може по-бързо да излезе от деликатната обстановка, в която се намира.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР