Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито

...
Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито
Коментари Харесай

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев ще оглави новата свръхкомисия "Антикорупция"

Пламен Георгиев, ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество

Още по тематиката
Управляващите упорстват най-вече за предварителна защита, Българска социалистическа партия и президентът приказват за отмъщение

Името му стои под най-противоречивите законопроекти, импортирани в този парламент

Последната перла в антикорупционната корона на ръководещите ще е едноименният закон, който ще бъде признат скоростно преди края на годината – за пред Европейската комисия

Не излиза наяве по какъв начин ще работи новата комисия, ще може ли да стартира инспекция по неизвестен сигнал и при какви условия

Първият ръководител на новата, свръховластена с пълномощия Комисия " Антикорупция " (Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество), може да бъде сегашният ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, а сегашните членове на КОНПИ ще попълнят първия състав на новия суперорган. Те ще извършват функционалностите си до момента в който Народното събрание избере нов състав на комисия " Антикорупция ", като всички новоизбрани би трябвало да встъпят в служба по едно и също време. Много е евентуално това да продължи до приключване на настоящия мандат на КОНПИ, което ще стане на 1 март 2018 година Същевременно, всички настоящи членове на КОНПИ, с ръководителя й и зам. ръководителя, разполагат с експлицитна законова опция да бъдат избрани отново в новата комисия.

Всичко това става ще се случи, в случай че бъде признат дълго чаканият план на Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, който в понеделник вечерта бе оповестен на уеб страницата на Министерството на правораздаването. Очевидно правосъдният министър Цецка Цачева е държала да извърши обещанието си, че ще внесе плана до края на юли, пък въпреки това да стане в последния ден на месеца.

Раждането на един свръхорган
Законът е направен въз основа на предходните два законопроекта на Меглена Кунева, с някои основни разлики, както по процедурата, по този начин и във връзка с състава, метода на образуване и пълномощията на новата комисия " Антикорупция ". Тя ще има извънредно съществени механизми и запаси за интервенция в персоналния живот на жителите, за инспекции на имуществото им, следене със СРС, искане за налагане на запори и възбрани, предявяване на искове за лишаване на имущество, оферти за наказания и уволняване от държавни постове, сигнали до прокуратурата и т. н. Комисията ще може да работи и с доброволни сътрудници, чиято идентичност ще се пази в загадка. Но по какъв начин тъкмо ще се провежда тази активност и защо ще служат сътрудниците, зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов, началник на работната група по законопроекта, не беше в положение да отговори във вторник - това щяло да бъде решено с устав към закона.

Съставът на новата комисия е извънредно значим, тъй като тя ще бъде един свръхорган, който, с цел да бъде ефикасен, би трябвало да има самостоятелност при осъществяване на функционалностите си. Предвиденият надзор от Народното събрание не е задоволителна гаранция. Доказва го невъзможният парламентарен контрол върху прокуратурата и редица други овластени органи със статут на функционална самостоятелност. Според плана Комисията подава годишен отчет в Народното събрание за своята активност до 31 март всяка година, а членовете й са длъжни при покана да се явят в Народното събрание и да дават желаната информация. Същевременно, информацията от инспекциите и производства е класифицирана и всички в комисията подписват декларация, че няма да я разгласяват.

Каква ще е бъдещата комсия

Ако сегашният план бъде признат, новата комисия " Антикорупция ", " самостоятелен профилиран постояннодействащ държавен орган за реализиране на политиката по противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество ", ще се състои от петима членове – ръководител, заместник-председател и трима членове. Председателят наложително е правист, зам.-председателят може да е правист или икономист, а членовете би трябвало единствено да са висшисти със степен магистър. Всички би трябвало да имат минимум 10 години стаж по специалността си. Председателят обаче е доста значима фигура – той се избира от Народното събрание с нормално болшинство след номинации от депутати, а по-късно той прави предложение за останалите четирима членове на комисията, като дефинитивно ги избира Народното събрание. Другояче казано – Народното събрание гласоподава, само че единствено ръководителят може да номинира, тъй че изборът на депутатите е привързан от неговия избор. В естествена страна, това е метод да се обезпечи отборен принцип на работа от хора, които си имат взаимно доверие, само че в страна като България сега постоянно ще има опасения за основаване на свръховластен и политически стимулиран орган.

Мандатът на комисията " Антикорупция " ще е шест години и стартира да тече от датата на попълване на състава й. Законопроектът планува изборът на новия ръководител да стане до един месец след влизане на закона в действие, а съставът на комисията - до два месеца. Всички встъпват в служба по едно и също време, а до тогава заварените членове на КОНПИ реализират активността по закона.

Или прераждане на КОНПИ за нов живот
Според претекстовете към законопроекта новата комисия " Антикорупция " се основава като към нея се вливат КОНПИ, Комисията за попречване и определяне на спор на ползи, Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет (т.е. прословутият БОРКОР), съответното звено от Сметната палата, отговарящо за имотните заявления на хората от властта, както и съответната профилирана дирекция от ДАНС за противопоставяне на корупцията измежду лицата от властта.

Това е мъчно за осъществяне – в една петчленна комисия би трябвало да се влеят други две петчленни комисии (едната от дълго време в състав от трима), две специолизирани дирекции и един БОРКОР, за който никой нищо не знае, с изключение на името и че сякаш е основан по немски модел от Цветан Цветанов. Ще се влеят на едно място администрациите на всички тези органи, ще се сберат на едно пълномощията им, само че новият орган ще заживее собствен живот, с помощта на сегашната КОНПИ. И най-вероятно ще продължи да живее – напълно или отчасти, в този състав.

Още преди две години, до момента в който се работеше законът " Кунева ", се разясняваше, че шефът на КОНПИ Пламен Георгиев е едно от най-спряганите лица за ръководител на новата мегаструктура. Напълно в унисон с една такава политика, през последните месеци и дори години на КОНПИ се построява имиджа на сполучливо настояща конструкция, ползваща се с утвърждението в това число и на Европейска комисия, в случай че се съди по мониторинговите отчети.

В предпоследните разновидности на проектозакона " Антикорупция ", директно преди публикуването му в понеделник, концепцията КОНПИ да се прероди в новата конструкция още при основаването й, беше изведена дори доста по-директно – там в преходните разпореждания се споделяше, че членовете на КОНПИ довършват 6-годишния мандат в новата комисия, като се приспада времето на мандата до момента (5 години). Ефектът обаче би бил съвсем същият, доколкото огромна част от петгодишния мандат на членовете на КОНПИ към този момент е изминал (1 март 2013 до 1 март догодина).Как ще се задействат инспекциите на Комисията за нелегално имущество

Комисията ще приема и ревизира декларациите за имущество и ползи и за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, ще реализира инспекции на имущественото положение, ще образува производства за определяне на спор на ползи и за лишаване на нелегално добито имущество. Инспекторите към Комисията ще ревизират достоверността на обстоятелствата във всяка имуществена декларация и ще стартират инспекция на имущественото положение на лицата на високи длъжности, когато установяват разминаване от не по-малко от 20 000 лева сред заявеното и фактическото положение, както и когато бъде постановено влезнало в действие решение за спор на ползи. Отделно инспекция се образува след сигнал на прокуратурата за формирано наказателно произвеждане против обещано лице за избран кръг закононарушения от Наказателния кодекс, които са в положение да генерират противозаконни приходи. Проверка може да стартира и по сигнал на жител или по обява в медиите, които съдържат данни за корупция. Анонимни сигнали няма да се ревизират.

Когато при инспекцията се откри противоречие сред в размер над 5 000 лева Комисията ще изпраща материалите на Национална агенция за приходите.

Ако в следствие от тази инспекция се откри противоречие от над 150 000 лева сред имуществото и чистия приход на проверявания ще се предяви иск пред съда за лишаване на нелегално добито имущество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР