Пламъците от продължаващия да гори от няколко дни пожар в

...
Пламъците от продължаващия да гори от няколко дни пожар в
Коментари Харесай

Влошава се обстановката на горящата петролна база

Пламъците от продължаващия да гори от няколко дни пожар в петролна база в Западна Куба обгърнаха и четвърти контейнер. За Куба това са жизненоважни ресурси на гориво в изискванията на острата енергийна рецесия в островната страна, съобщи Асошиейтед прес.

В гасенето на огъня в провинция Матансас се включиха и пожарникари и експерти от Мексико и Венецуела с лодки, самолети и хеликоптери, които засипват горивните складове с пяна. Екипажите им едвам през днешния ден за пръв път получиха опция да извършат тези интервенция, защото прекомерно високите температури не им позволяваха да го създадат в предходните дни.

От експлоадирането си в нефтобазата в Матансас до момента пожарът лиши живота на минимум един човек и рани 125 души, а 14 огнеборци към момента са в неопределеност. Вчера той принуди управляващите да изключат значима топлоелектрическа централа, откакто тя остана без вода, а това породи опасения от вероятни нови прекъсвания на тока в Куба.

Повечето от приетите в болница ранени са признати за лекуване поради изгаряния и поемане на пушек. В болница остават над 20 души, пет от които са в сериозно положение.

Горящата нефтобаза, която се състои от общо осем резервоара, е извънредно значима за електроенергийната система на Куба. Съоръжението е оператор на огромен петролопровод, захранван с кубински недопечен нефт, който по-късно се придвижва към топлоелектрически централи за производството на електрическа сила. Тя служи и като разпределителен център за разтоварване и следващ транспорт на нефт, мазут и дизел, които се внасят от чужбина.

Пожарът избухна в петък вечерта, откакто гръмотевица удари един от резервоарите и провокира няколко гърмежа. След това през уикенда огънят се разрасна. Първият контейнер беше цялостен на половина, с 25 000 куб. м гориво. Вторият беше цялостен догоре.

Властите към момента вършат оценка на вредите. Пожарът избухна единствено дни откакто държавното управление разгласи планувани прекъсвания на тока в столицата Хавана поради летните горещини.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР