Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на

...
Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на
Коментари Харесай

Радев: Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на България

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на България. Това сподели президентът на Република България Румен Радев по време на честванията от Априлското въстание в Априлци. 

Държавният глава присъстваше на церемонията по отбелязването на 147-годишнина от Априлското въстание. 

Тържествата се организираха на площад " Априлско въстание " в Априлци, където Радев произнесе слово и отдаде респект на починалите в Новоселското въстание. 

Цялото слово:

Скъпи сънародници,

Има места и събития, които ни карат да подвигаме гордо чела, тъй като са съхранили величието на нашия народ. За мен е чест да бъда през днешния ден в Априлци – гордият знак на въстанието, което през кървавата пролет на 1876 година отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, за които свободата бе по-скъпа от живота. Които възвестиха волята на българите за самостоятелност и отвориха необятно очите на Европа.

Едва ли има жанр в Априлци, който да не е дал кървясъл дан за българската независимост. Непокорните балканджии запазиха през вековете родното си огнище като цитадела на българския дух. Оттук минаха и стъпките на дякон Левски, който със словото си претвори своята религия в българската независимост във всенародна идея. Поели знамето от Левски, апостолите от 1876 година разпалиха пламъка на революцията, с цел да трансфорат Ново село, Батошево, Кръвеник и района в най-големия център на въстанието в Северна България.

След Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а костници. Това е въстанието на осъзнатата всеотдайност в името на свободата. Обречен протест на селяни, даскали, занаятчии и попове. На лудите глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оживяла единствено 9 дни, тя се трансформира в непреходно ентусиазъм на нова България.

Една къса записка, записана в тези дни в църковен псалтир, събира цялата ера на невиждано страдалчество и на нечувана смелост: " Да се знае какво се случи в лето 1876-о, по кое време се потъпка и изгори Ново село за националност “. Затова в своята голгота Априлци без съмнение се изправи до Батак.

Днес отдаваме респект към тези, които откриха сили и блян за бъдещето на България, да продават своя парцел и да се въоръжават, тъй като за тях нямаше по-ценно от свободата. Нека склоним глави пред подвига на апостолите от 1876-а, на знайните и незнайни мъже, дами и деца, положили живота си за възкресението на България, които ни демонстрираха, че родолюбието не е грях, а избор на достойните. Че българската независимост от нас зависи.

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на България, до момента в който пазим чист загатна за него. Докато свеждаме глави пред историческата истина и до момента в който браним тази истина от домогванията на осквернители и я завещаваме неопетнена на идните генерации.

Днес, когато мислим за сегашното и бъдещето на България, като че ли ни е мъчно да си представим какво е означавало умишлено да се лишиш от парцела и живота си, своя и на своите близки, за бъдещето на България. Нека не предаваме това бъдеще. Нека помним и дано имаме за образец този героизъм. Затова се обръщам с думи на дълбока признателност към днешните априлчани по тази причина, че пазят жив загатна и не престават да носят в сърцата си непокорния български дух.

Вечна памет на мъчениците и популярност на героите от Априлското въстание!

Да живее България!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР