Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на

...
Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на
Коментари Харесай

Радев: Пламъкът на Априлското въстание ще озарява духа на България, докато пазим чист спомена за него

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на България, до момента в който пазим чист загатна за него, съобщи президентът Румен Радев, който взе участие в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от Априлското въстание в Априлци довечера.

" Има места и събития, които ни карат да подвигаме гордо чела, тъй като са съхранили величието на нашия народ. За мен е чест да бъда през днешния ден в Априлци, горди от признака на въстанието, което напролет на кървавата 1876 година отвори пътя към възкръсването на България. По него поеха непокорните, тези, за които свободата през днешния ден е по-скъпа от живота, които възвестиха волята на цялостен един народ за самостоятелност и отвориха необятно очите на Европа ", сподели той в речта си, представен от Българска национална телевизия.

" Оттук минаха стъпките на дякон Левски, който със словото си претвори своята религия в българската независимост във всенародна идея. Поели знамето от Левски, апостолите от 1876 година разпалиха пламъка на революцията и трансфораха Ново село, Батошево, Кървеник и района в най-големия център на въстанието в Северна България. Това е въстанието на осъзнатата всеотдайност в името на свободата. Обречен протест на селяни, даскали, занаятчии и попове. На лудите глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оживяла единствено 9 дни, тя се трансформира в непреходното ентусиазъм на нова България ".

В своята Голгота Априлци без боязън се изправи до Батак, съобщи още Румен Радев и акцентира, че през днешния ден отдаваме респект към тези, които са намерили сили, блян и виждане за бъдещето на България.

" Нека през днешния ден склоним глави пред подвига на апостолите от 1876 година, на знайните и незнайни мъже, дами и деца, положили живота си за българското възкресение, които ни демонстрираха, че родолюбието не е грях, а изборът на достойните. Че българската независимост от нас зависи ".

Пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява духа на България, до момента в който пазим чист загатна за него, безапелационен бе президентът.

" Докато свеждаме глави пред историческата истина. Докато браним тази истина от домогванията на осквернители и я завещаваме неопетнена на идните генерации. Днес, когато мислим за сегашното и бъдещето на България, някак е мъчно да си представим за самите себе си какво е да се лишиш от парцела си, да се лишиш от живота си, своя и на своите близки, за бъдещето на България. Нека не предаваме това бъдеще, дано помним, дано имаме за образец този героизъм ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР