Плакати с надписи: 54 години дискриминация стигат“, Освен корпорации има

...
Плакати с надписи: 54 години дискриминация стигат“, Освен корпорации има
Коментари Харесай

С протест жители на Настан искат чиста вода от извор „Балдаран“

Плакати с надписи: „ 54 години дискриминация стигат “, „ Освен корпорации има и народ “, „ Бъдеще за Настан с чиста питейна вода “, „ Ние не сме партийно обвързани “, „ Основно искане – включване на кв. Настан от извор Балдарана “ издигнаха пред регионалната администрация в Смолян през днешния ден поданици на девинския квартал Настан. Те внесоха и подписка, подкрепена от над 500 души.

Представители на Инициативния комитет „ Бъдеще за Настан “ стачкуваха поради неприятното качеството на водата.

„ Не сме политически оцветени и нямаме никакви политически пристрастия. Просто сме пристигнали да защитим ползите на квартал Настан за човешко право - хубава питейна вода и прекрасен тръбопровод. Кварталът ни е на 5 км от Девин, в него живеят прелестни хора, само че с доста неприятен тръбопровод - на повече от 50 години, с етернитови тръби, които са рискови за човешкото здраве, а водата ни е доста варовита. Призовавам всички политически партии, заставайки пред нас и обещавайки ни нещо, да го изпълнят, тъй като сме се наслушали от години на обещания “, съобщи пред публицисти Галя Пашова – ръководител на инициативния комитет „ Бъдеще за Настан “. 



Местните хора имат потребност от нов вътрешеня тръбопровод. За него има направен план и сметката демонстрира, че нужната за задачата сума е близо 6 милиона лв..

„ Водопроводът на Балдаран се намира на 600 метра от Настан. Затова желаеме всеки, кой с каквото може, да ни помогне, тъй като кварталът ни има история, ще има и бъдеще “, уточни още Пашова.

По думите на Ясен Низамов - самостоятелен общински консултант, който поддържа настояванията на хората, мнението и на " ВиК ", и на кмета на община Девин е, че водата става за питейни потребности.



„ Но на всички ви е известно, че в Родопите не съществува извор, дере, поток, което не става за питейни потребности. Въпросът е обаче дали той става за краткотрайни питейни потребности и в случай че пие дълги години такава калцирана и карбонатна вода, какво се случва с неговия организъм? Това може да се види най-лесно в светлия отвор на всички построени водни съоръжения на къщите, че е затворен. Ние не отхвърляме, че е питейна, само че тя е калциево-карбонатна питейна. При дълготрайна приложимост запушва бъбреци, основава здравословни проблеми по щитовидни жлези, жлъчки. Създава и финансови усложнения, тъй като хората от Настан купуват от магазините питейна вода  на цена, сякаш са квартал на Варна, а водопроводът е на 600 метра от тях “, изясни Низамов.

Настанци желаят просто 3 литра в секунда питейна вода от този извор „ Балдаран “, чийто дебит е 60 литра в секунда.

„ Целият град Девин пие от тази вода. Просто би трябвало да се пренасочи тръбата и да се зареди кв. Настан “, безапелационен е Низамов.

От инициативния комитет взели проби от реката и от извора, които дали за проучване в лаборатория.

„ За страдание се оказа, че реката е с малко по-добри индикатори, в сравнение с е изворът, в който има нараснали количества калций, карбонат и сулфат. Провеждали сме с регионалния шеф среща, той сподели: " Аз нямам срещу, само че нещата са в ръцете на вашето локално ръководство ". Провеждани са от инициативния комитет срещи с кмета на община Девин. Към момента те не се развиват в позитивна тенденция. През някогашния кмет се подхващат някои дейности и се създава план за външна довеждаща и вътрешна реорганизация на водопровода в Настан. Този план е стопиран предходната година май месец. Спряна е процедурата за възлагане, а в кв. Настан имат потребност от чиста питейна вода и това би трябвало да се случи “, добави съветникът.

Според Роман Чавдаров не се знае истината за кв. Настан.



„ През 1968 година, при построяването на миньорско населено място трябваше да се обезпечи вода. Става въпрос за Хидровъзел Девин, при който се построи Водноелектрическа централа " Девин ". Тогава за краткотрайно строителство е обезпечено на миньорското населено място вода от рибарник, а за трети прозорец - за миньорите, е нужна промишлена вода. Тази промишлена вода се намира на спирката до реката. След осъществяване на строителните действия остава водоемът, за който е направена контра стена от река Широколъшка, с цел да влиза повече вода за промишлени цели. След като завършват строителните работи, включват непосредствено промишлената вода във водоем Настан. Това са 50 години и ние пием тази мръсна и отровна вода. Потърпевши в квартала са доста. До ден сегашен казусът е неуреден. Водоемът дори попада в частна благосъстоятелност. Не е санитарно охранителен. Покрай него хората си сеят картофи и боб, пръскат ги с химия. Това е истината за Настан. Проблемът би трябвало да се реши в най-скоро време “, заключи Чавдаров.

Той сподели, че до 30-ти юли би трябвало да бъдат декларирани концесиите и молят ръководещите да дефинират три литра в секунда за Настан.



Жителите на Настан са безапелационни, че те търсят решение на казуса до край. Готови са да блокират и главния път, който свързва Доспат с Девин, Пловдив и Смолян. Води също към естествените забележителности Дяволското гърло, Ягодинска пещера, Орлово око, Вълчи камък.

„ Каквото е належащо от наша страна по легален път ще го създадем осведомени сме с казуса той е неотложен и би трябвало да бъде решен “, сподели пред протестиращите зам.-областният шеф Младен Исаев.

„ Ние сме от един месец сме тук и няма по какъв начин да решим проблем, който стои 54 години. Областният шеф Стефан Сабрутев, като ръководител на ВИК асоциацията е осведомен с казуса, който бе разискван и на съвещание на асоциацията и се търси решение “, добави Исаев.

Справка в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки сочи, че през септември 2019 година община Девин открива процедура за избор на реализатор, който да построи вътрешния тръбопровод на квартала с планирана стойност над 4,7 млн. лв. без Данък добавена стойност (5,7 млн. лева с ДДС). Условието в документите е, че обектът ще бъде изпълняван поетапно според от частта на обезпеченото финансиране.  

Пояснява се, че в случай че не бъде подписано съглашение сред община Девин и Министерство на регионалното развитие или различен източник, вследствие на което не може да бъде обезпечено финансиране за строително-монтажните работи, предмет на поръчката, договорът с определения Изпълнител ще бъде преустановен без предупреждение. В случай, че община Девин обезпечи отчасти /поетапно финансиране за строително-монтажните работи, ще уведомява изпълнителя за обезпечения финансов запас за всеки стадий и за типовете СМР, които би трябвало да се изпълнят.

През май месец предходната година поръчката е стопирана от кмета. В претекстовете написа, че като се има поради неосигуреното финансиране, оповестеното изключително състояние и тежкото финансово състояние на община Девин, възложителят не може да обезпечи финансиране за осъществяване на поръчката по аргументи, които не е могъл да планува.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР