Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до

...
Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до
Коментари Харесай

ЕС се пробужда за заплахата от източен вариант на Brexit

Плакати на трамвайните спирки в Будапеща демонстрират порция пица до слогана „ Защо да се задоволяваме с по-малко? “ Унгарците са призовани да мислят за портфейлите си и да изберат „ Повече Европа “.

Посланието може да наподобява излишно в някогашна комунистическа страна, която е усвоила повече от 100 милиарда евро (110 милиарда долара) след присъединението си към Европейския съюз през 2004 година, измежду най-високите равнища на помощ на глава от популацията. Но акцията отразява някои тревожни развития в нация, която се трансформира в
най-критичния тест за целостта на Европейски Съюз, написа Bloomberg.
След като години наред министър председателят Виктор Орбан доминираше в публичния живот с рецензиите си против Европейски Съюз, контраофанзивата за постигане до елементарните жители става факт, когато изследванията демонстрират, че унгарците от ден на ден се обръщат на изток. Рискът е, че спадът в публичната поддръжка за Европейски Съюз може да разхлаби най-важната защитна ограда против самозваното нелиберално управление на Орбан.

Последното полугодишно изследване на Евробарометър, извършено от Европейски Съюз, записва спад от 12 процентни пункта в поддръжката за блока, най-рязкото намаляване измежду която и да е от неговите 27 страни членки.

Проучване за връзките с други страни за лявоцентристкия вестник Nepszava откри, че болшинството от поддръжниците на Орбан – най-голямата политическа група – се считат за
„ по-симпатични “ на руснаците и китайците и „ по-малко симпатични “ на американците и украинците.
За разлика от тях, съгласно резултатите, оповестени на 17 април, руснаците са минимум известни измежду по-широкото население.

„ Това е извънредно значимо и плашещо, като се има поради какъв брой бързо се трансформират настройките “, съобщи Даниел Хегедус, помощник в Германския фонд Маршал в Берлин. „ Удивително е какъв брой ефикасен е Орбан в разрушаването на проевропейското отношение на Унгария “, прибавя той.

Излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз през януари 2020 година
разруши блока на втората по величина стопанска система
след разногласен референдум, който английското държавно управление смяташе, че може да завоюва. И въпреки всичко сходен политически случай в Унгария – въпреки и по-евтин – евентуално би бил по-символичен, като се има поради, че страната в миналото е била пример на сполучливото разширение на Европейски Съюз след Студената война.

Заедно с Полша, Орбан спори с Брюксел за държавния надзор върху демократичните институции като правосъдната система и медиите. Служители на Европейски Съюз също се концентрираха върху корупцията в Унгария, която в този момент е на дъното измежду страните членки в класацията на Transparency International.
Европейски Съюз към момента блокира повече от 28 милиарда евро финансиране
за Унгария заради своите опасения, макар че Йоханес Хан, комисарят по бюджета, сподели в изявление в четвъртък, че към 13 милиарда евро може да бъдат отключени през идващите седмици след договорка, ориентирана към деполитизиране на съдилищата.

Орбан неведнъж е отхвърлял концепцията, че има намерение да извади Унгария от Европейски Съюз. Напускането не би имало смисъл, сподели той, като се има поради какъв брой преплетена е страната с комерсиалния блок. Почти четири пети от износа ѝ се насочва към безграничния пазар на Европейски Съюз. А стопанската система ѝ се поддържа от вложения от немски компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW AG.

И въпреки всичко въпросите по отношение на европейския ангажимент на унгарския министър председател – и по-широко неговата честност към Запада – породиха подозрения по отношение на
края на играта на Орбан,
изключително поради дейностите и реториката му, откакто Русия нахлу в Украйна.

Правителството повдигна концепцията за „ Huxit “ по време на пандемията, когато министърът на финансите Михали Варга съобщи, че участието в Европейски Съюз може да бъде „ прегледано в нова вероятност “, откакто Унгария стане чист вносител в бюджета на блока, което съгласно него може да се случи до 2030 година Хегедус назова това „ тестови балон “, с цел да се реши публичното мнение по отношение на участието.

Оттогава Орбан нападна Европейски Съюз, че се пробва да го притисне финансово в ъгъла, до момента в който стопанската система и валутата се срутват. Десетки телевизионни оператори, вестници и уеб страници,
следени от политическата машина
на Орбан, популяризират разказа, че поддръжката на Европейски Съюз за Украйна вреди на Унгария.

Орбан уточни на 31 март, че хората може да стартират да слагат под въпрос „ цялото битие “ на Европейски Съюз поради поддръжката му за Украйна. Две седмици по-късно той сподели, че изтеглянето на помощта ще постави завършек на войната.
„ Унгария в никакъв случай не съумя в действителност да интернализира полезностите на Европейски Съюз,
в действителност ставаше дума за парите “, разяснява Агнес Урбан, шеф на Mertek Media Monitor, медиен наблюдаващ в Будапеща.

„ Сега, когато парите не текат, прибавете към това пропагандата и двете дружно имат мощен резултат “, прибавя специалистът.

Унгарците останаха като цяло проевропейски настроени, до момента в който Орбан ухажваше Русия и Китай. Но защото Унгария е изправена пред задълбочаваща се криза и инфлация, надвишаваща 25%, тази поддръжка в този момент се разпада – и
най-драматично измежду младежите,
които също се стичат към антинатовска опозиционна партия.

Общата поддръжка на Европейски Съюз в този момент възлиза на 39%, което слага на последната пета позиция измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз, дружно с чехите и словаците в изследването на Евробарометър. Още предходната година 51% от унгарците са имали позитивно мнение за Европейски Съюз. Положителното отношение към Европейски Съюз също спадна внезапно в Полша, с осем процентни пункта, макар че към момента е 55%.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР