Плаж край варненския кв. Аспарухово е бил заличен в документи,

...
Плаж край варненския кв. Аспарухово е бил заличен в документи,
Коментари Харесай

Още един плаж край Аспарухово изчезна

Плаж край варненския кв. " Аспарухово " е бил премахнат в документи, формирани от локалната общинска администрация, по-малко от месец, откакто стана известно, че друга част от плажната линия в същия регион на града също изчезна мистериозно от кадастралните карти. За това оповестява сдружението " Камара на геодезистите в България " в сигнал до Община Варна.

В средата на август същото съдружие изпрати сигнал и до Министерството на районното развиване и благоустройството във връзка с  " изгубването " на различен плажа в същия регион, върху който би трябвало да бъде осъществен противоречив план за рибарско пристанище.

В писмото, адресирано този път до кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов се твърди, че морски плаж край. кв. " Аспарухово " не е отразен в Подробния организационен проект на " Аспарухов парк ", признат на 7 август т.г. от Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Според текста на сигнала, " изгубването " на плажа води до погрешно установяване на местоположението на границата на Зона " А " от крайбрежието, която е предпазена съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, както и на границите на урегулираните поземлени парцели в проекта.

Освен с екранни фотоси от уеб страницата на осведомителната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от сдружението " Камара на геодезистите в България " са илюстрирали сигнала си и с две фотоси от платформите Гугъл Earth и Гугъл Street View. Всички оповестени илюстрации абсолютно потвърждават, че на посоченото място съществува песъчлив плаж с дюни.

Той обаче не е отразен в Подробния организационен проект на " Аспарухов парк ", направен от локалната администрация във Варна.

" Кадастралната карта не отразява правилно имотните граници, според настоящата нормативна уредба, в това число и Конституцията на Република България, написа в сигнала, изпратен до Портних. Не е отразен морският плаж, ситуиран в североизточната част на зоната. В същото време, геодезичното снимане, което е отразено върху проекта, демонстрира " мера и пасбище ", вместо пясък ".

В сигнала са изразени и съмнения за злоумишлени дейности при правенето на проект на " Аспарухов парк ". Причинта за това е, че в него дюните, отразени и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не съществуват, а в центъра на парка е нанесен новообразуван аграрен парцел, предопределен за градеж на постройка " за публично обслужване ".

Точно тази дефиниция беше употребена като трик при строителството на многоетажни жилищни здания в северната част на варненската Морска градина при ръководството на някогашния кмет на града Кирил Йорданов. Всички те получиха строителни позволения като здания " за публично обслужване ", защото в тях беше проектирано по едно помещение за " изложба ", " изложбена зала " и така нататък

При изработването на сегашния организационен проект, не е употребена настоящата кадастрална карта, което елементарно се установи при инспекция в кадастрално-административна осведомителна система, написа още в сигнала на неправителствената организация. В подробния организационен проект на парка са отразени три парцела, които не съществуват в Кадастралната карта и кадастралните регистри. " Това е неприемливо и прави проекта неверен, настояват от " Камара на геодезистите в България ". Така е невероятно образуването на нови урегулирани парцели в сходство със закона, каквато е една от главните цели на устройственото обмисляне ".

Ако се имат предвид други аналогични случаи, довели до застрояването на Морската градина във Варна, това противоречие също би могло да даде опция за нелегално строителство под формата на " ремонт " на несъществуваща постройка. Подобен сюжет към този момент беше сполучливо осъществен при строителството на огромен парцел в приморския парк на Варна, който на всичко отгоре се оказа отразен в Кадастъра четири години преди да е издигнат.

Освен към този момент упоменатите проблеми в сигнала до кмета на Варна и ръководителя на Общинския съвет в града са посочени още 19 несъответствия с настоящите сега закони и нормативни документи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР