ПК на ВСС, изглежда, си търси причини да го блокира,

...
ПК на ВСС, изглежда, си търси причини да го блокира,
Коментари Харесай

Новият механизъм за разследване на главния прокурор май се оказа „шменти-капели“

ПК на Висш съдебен съвет, наподобява, си търси аргументи да го блокира, до момента в който политическите сили необичайно си мълчат

В началото на юни влязоха в действие дълго чаканите законодателни промени, въвеждащи механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Те плануват за началник на следствието да се назначава арбитър.

Новият механизъм обаче се оказа, че към този момент не може да проработи, а от президентството даже показват съмнения, че той ще бъде „ замразен “ за една година.

Депутати от ПП-ДБ импровизирано признават, че има мотив за терзание , само че по тематиката не се приказва, наподобява, с цел да не се сътвори нов проблем в „ сглобката “ с ГЕРБ, към която се причисли и Движение за права и свободи.

Президентът наложи несъгласие върху неотдавна признати нови промени в Закона за правосъдната власт , част от които касаят механизма за следствие на основния прокурор. То обаче бе отхвърлено през вчерашния ден от правната комисия на Народното събрание със смущаващо безмълвие.

По този мотив Крум Зарков - досегашен длъжностен министър на правораздаването, а понастоящем секретар на президента написа във фейсбук: „ Без разискване! Така депутатите от ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи отхвърлиха в правната комисия ветото против закона, замразяващ механизма за следствие против основния прокурор . През май (тогава бе признат механизмът – б.а.) бе огромно “аху-иху ”, а през август отново е безшумно . Компромисът не е исторически. Тривиален е. “

Вчера в правната комисия думата по тематиката с ветото взе само Зарков. Никой народен представител не му опонира. Дебат въобще не се състоя, а единствено се гласоподава, което бе много необичайно.

В понеделник в пленарна зала на изключително съвещание се чака да се вземе дефинитивно решение по ветото на президента.

Държавният глава и неговият екип оспорват въвеждането на обособен механизъм за инцидентно систематизиране на делата във връзка с основния прокурор и заместниците му. От там считат, че би следвало да се употребява общоприетата система.

Президентът показва опасения, че поради условията за основаване на съответна разпоредба и привеждането й в деяние ще мине още една година – време, през което механизмът за следствие на основния прокурор и заместниците му евентуално няма да може да проработи.

„ В същото време, доколкото първата процедура по установяване на арбитър, който да извършва функционалностите на прокурор по следствието, не е завършила с неговото предопределение във ВКП, законът не дава явен отговор дали влизането в действие на новите разпореждания ще изисква наново осъществяване на инцидентния асортимент и надлежно изчакване на въвеждането на новата система. Отношението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет към назначението на ad hoc прокурор не разрешава да се изключи сходен прочит на закона от органа по неговото използване. Налице е неизясненост и непредвидимост, което е отклоняване от правилото на правовата страна (чл. 4 от Конституцията на Република България) “, се показва още в претекстовете на президента по ветото.

Припомняме, че 22-ма съдии оповестиха единодушие да бъдат ad hoc прокурори, които вероятно да проверяват основния прокурор или заместниците му.

На инцидентен принцип към този момент бе определена и арбитър Даниела Талева , която да се занимае със сигнал против Борислав Сарафов. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет обаче изненадващо отхвърли да я назначи за проверяващ прокурор. Една от аргументите бе, че имало разминаване сред Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и неизясненост дали механизмът важи единствено за основния прокурор или и за заместниците му.

Според президента и неговия секретар по правните въпроси Крум Зарков Прокурорската гилдия ще има подходен метод и във връзка с новите промени в Закон за съдебната власт. Тя просто ще търси мотив да пази основния прокурор, като блокира новия механизъм за следствието му.

Депутат от болшинството импровизирано разяснява пред „ Флагман “, че причините на Зарков „ имат съображение, просто тъй като Прокурорската гилдия (ПК) отхвърля да приложи закона и си търси опрощение “.

Парламентът обаче скандално мълчи по тематиката . ПП-ДБ евентуално не желаят да нервират сътрудниците си от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които на процедура ръководят Висш съдебен съвет и Прокурорската гилдия, както се видя за следващ път при отстраняването на Иван Гешев и инсталирането на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ също си траят, което не е изненада. Главният прокурор по традиция съществено респектира въпросните политически сили.

Междувременно Конституционният съд (КС) бе сезиран от Гешев по повод новия механизъм за следствие на обвинител №1. От ГЕРБ неколкократно са изразявали съмнения, че измененията са противоконституционни, само че все пак ги поддържат. Т.е. няма да е учудващо, в случай че Конституционен съд в последна сметка след няколко месеца ги анулира. Така всичко ще стартира от нулата, а новият механизъм ще се окаже просто едно „ шменти-капели “, както се бе изразил водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР