Пияните и дрогирани водачи, причинили най-тежките пътни инциденти във Варненска

...
Пияните и дрогирани водачи, причинили най-тежките пътни инциденти във Варненска
Коментари Харесай

Пияни и дрогирани шофьори искат съкратени процеси заради по-леки присъди

Пияните и дрогирани водачи, предизвикали най-тежките пътни произшествия във Варненска област през последните години, желаят скъсен развой, с цел да получат по-ниски присъди. Част от тях не изтърпяват до дъно наказванията си и излизат предварително на независимост поради положително държание. Дарик напомня какви присъди бяха постановени по някои от най-тежките случаи

Случай, който получи необятен публичен отзив, бе тежката злополука, при която почина 37-годишният балетист Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година малко преди 20:00 ч. той пресича бул. „ Приморски ” край Летния спектакъл, на към 30 метра от най-близката пешеходна пътека. В този миг е затрит от „ БМВ ”, ръководено от 25-годишния тогава Петър Здравков. Разрешената скорост в региона е 50 км/ч, а Здравков се движи със 114 км/ч. В последния миг пробва да спре, като при конфликта скоростта на автомобила е 77 км/ч.Тялото на балетиста прелита над 30 метра. След злополуката Здравков се пробва да избяга, само че „ БМВ ”-то му е блокирано от други коли, чиито водачи са станали очевидци на злополуката. В паниката, до момента в който очевидци се пробват да окажат първа помощ на балетиста, Здравков въпреки всичко съумява да напусне местопроизшествието. Близо денонощие е в неопределеност и чак на идващия ден се предава в полицията. В кръвната му проба има следи от кокаин и канабис. Оказва се, че той в никакъв случай не е имал шофьорска брошура и има проблеми със зрението, само че не носел очила макар високия си диоптър. Петър Здравков желае скъсен, което значи автоматизирано понижаване на наказване с 1/3. Варненският областен съд постановява 9-годишна ефикасна присъда, като след редукцията тя става 6 години затвор. На идната инстанция наказването е увеличено и окончателното е 7 години затвор. Зад решетките Петър Здравков прекарва малко повече от 3 години и 9 месеца и в средата на 2022 година излезе предварително от пандиза поради положително държание.

На независимост към този момент е и водач, който погуби момче в Игнатиево през лятото на същата година. След среднощ на 5 юли 2018 година 15-годишният Дейвид Славов и четирима негови другари вървят по пътното платно на улица в града. Зад тях се задава автомобил „ Рено Лагуна ”, движещ се със 72 км/ч при ограничаване от 50 км/ч. Зад кормилото на колата е 42-годишният Иван Димитров, който не понижава и блъска Дейвид. Момчето се трансферира през предния похлупак, предното стъкло и тавана, като съумява да се задържи на задния похлупак. Водачът обаче не стопира, а след 500 метра изоставя тялото на Дейвид на пътя. След това зарязва колата на улицата, на която живее дружно с жертвата, и съумява да се укрие. Пострадалото дете е откарано с голям брой фрактури в болница, където умира след 10 дни. След гибелта му Иван Димитров се предава на полицията. Няма по какъв начин да бъде открито дали е по време на злополуката е използвал алкохол или опиати. Димитров обаче има няколко присъди за шофиране в нетрезво положение, а също така в никакъв случай не е имал шофьорска брошура. Той също желае скъсен развой и 10-годишната му ефикасна присъда е понижена на 6 години и 8 месеца. Миналата есен излезе от пандиза 2 години предварително.

Едно от най-тежките санкции получи водач, предизвикал злополука, при която почина брачната половинка му.На 5 май 2019 година 45-годишният Васил Василев се заби с колата си в махленски дирек на варненския бул. „ Света Елена ”. След удара негов другар, пътувал на задната седалка без защитен колан, полита напред и затиска с тялото си пътуващата на предната седалка жена. Дрегерът регистрира на Васил близо 3 промила алкохол. След скъсен развой окончателната присъда на Васил е 7 години и четири месеца затвор.

Тежко наказване получи и пийнал водач, предизвикал злополука със умрял на пътя Варна-Добрич. На 2 април 2021 година 50-годишният Тодор кара нападателно и с висока скорост по улиците на добричкото село Стожер. Отказа да спре на сигнал на полицейски патрул и се насочва към Варна с висока скорост. След разклона за село Любен Каравелово навлиза в лентата за насрещно придвижване и се удря челно във „ Форд Фиеста “, чийто лидер умира на място. Кръвната проба на Тодор регистрира 0,9 промила алкохол. На първа инстанция той получава 14 години затвор, само че делото е по съкратената процедура и присъдата му автоматизирано е понижена на 9 години. Варненският апелативен съд обаче намира наказването за прекалено, защото Тодор страда от шизофрения.Така присъдата му е понижена на 8 години затвор, а също така е лишен от правото да ръководи автомобил за период от 10 години.

Трима души починаха същата година, откакто автомобилът им бе затрит от дрогиран лидер. Късно вечерта на 3 септември 2021 година колата, в която пътуват двама французи и англичанин, излиза от бензиностанция на варненския бул. „ Княз Борис I “ против резиденцията Евксиноград. Чуждестранният водач прави безусловно неразрешена маневра, движейки се насрещно на автомобилния поток. Колата е ударена от „ БМВ ”-то на 46-годишния Алин, който при ограничаване от 60 км/ч, се е движил със 138 км/ч. Кръвната проба му регистрира приложимост на амфетамин и метаамфетамин. Алин желае скъсен развой и постановената му присъда е понижена от 5 на 4 години затвор, като съдът регистрира, че починалият задграничен водач е съпричинил злополуката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР