Пияни и дрогирани шофьори и побойници ще връщат пари на

...
Пияни и дрогирани шофьори и побойници ще връщат пари на
Коментари Харесай

Пияни, дрогирани шофьори и побойници ще връщат пари на Касата

Пияни и дрогирани водачи и побойници ще връщат пари на НЗОК. Идеята на здравното министерство е провинилите се да платят лекуването на потърпевшите. Досега законът планува сходна мярка, само че от години липсва механизъм, по който тя да се ползва.

``
реклама

Въпреки че постоянно попада на нападателни пациенти, наскоро здравната сестра Нела Радева става жертва и на физическо посягане. 

" Започва прегледът и лекуването, само че слушам страшна свада извън. Излязох да помоля за тишина и бях нападната ", сподели здравната сестра в Спешна помощ - Горна Оряховица - Нела Радева.

Такива случаи Здравната каса има право да желае от нападателите, които са нанесли телесни повреди, да заплащат лекуването на жертвите си.

Пари на Касата ще би трябвало да връщат и водачи, предизвикали произшествия след приложимост на алкохол и опиати. Оказва се, че откогато работят тези разпореждания, Касата не съумяла да вземе нито един лев от сходни компенсации.

" Тя в никакъв случай не си е потърсила парите, а е трябвало да го направи, тъй като законът ѝ дава такова право от 2002 година ”, съобщи доктор Стойчо Кацаров от Център за отбрана правата в Здравеопазването.

Какви са загубите за здравния бюджет от непотърсените компенсации не излиза наяве. От здравния фонд изясняват, че до момента липсвали механизми, по които те да се съберат. Занапред съдът и полицията ще би трябвало да им дават нужната информация.

" Съдиите в Софийския и Районния съд, да вземем за пример са толкоз заети, че това ще е върхът на следващите им отговорности ”, добави юристът по здравно право Мария Шаркова.

" То е неуместно обвързване. Те би трябвало да вършат разбор – дали това, което са отсъдили, дава отговор на условията на НЗОК. Правилото е - който има интерес, той да търси ”, добави доктор Кацаров.

В новия вид на закона ще има и други промени.

  " Ако се опиташ да се самоубиеш, само че несполучливо, към този момент няма да си задължен да си плащаш за лекуването, до момента беше длъжен по закон ”, сподели още доктор Стойчо Кацаров.

Иначе, в случай че мярката за насилници и пияни водачи въпреки всичко проработи, правозащитниците чакат тя да има и възпиращ резултат.

" Сега плащаме единствено поправките на колата, а поправките на водача не ги плащаме ”, съобщи доктор Стойчо Кацаров.

  " За мен не е утешение, че този човек ще получи някакви наказания, ще ми заплати лекуването и така нататък Тази концепция е добра, единствено като някаква обица на ухото ”, сподели Радева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР