Pixabay Вероятно водата е присъствала в създаването на Вселената много по-рано,

...
Pixabay
Вероятно водата е присъствала в създаването на Вселената много по-рано,
Коментари Харесай

Невероятно! Откриха вода в далечна галактика

 Pixabay Вероятно водата е участвала в основаването на Вселената доста по-рано, в сравнение с се смяташе до момента.

Учените откриха вода в галактиката SPT0311-58 на 12,88 милиарда светлинни години от Земята, оповестява БГНЕС.

С други думи светлината, идваща от галактиката, засечена с известния Голям субмилиметров интерферометър, наименуван ALMA, е от времето, когато нашата Вселена е била на по-малко от милиард години.

През останалите 12,88 милиарда години светлината от галактиката е пътувала до Земята.

Всъщност учените считат, че SPT0311-58 е формирана от две сблъскващи се галактики. В един тип гравитационен танц на газовете в космоса са се основали доста нови звезди, а сред звездите е протекла забавна химия, като образуването на вода и молекулите на въглеродния оксид.

" Използвайки интерферометъра ALMA, наблюдавахме с висока разграничителна дарба молекулярния газ в двойката галактики, известни общо като SPT0311-58. Там открихме и вода (H20) и молекули на въглероден оксид в по-голямата от двете галактики. Кислородът и въглеродът са от решаващо значение за живота, какъвто го познаваме “, комемтира водещият създател доктор Сревани Яругула от Университета на Илинойс.

Светлината от SPT0311-58 идва от епоха, която към момента не разбираме изцяло, и това изобретение ни демонстрира, че вода е имало през цялото време. Това е значима част от пъзела, която може да ни помогне да разберем какво се е случило в ранната Вселена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР