pixabay.com1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за

...
pixabay.com1902 г. във Великобритания за първи път като доказателство за
Коментари Харесай

13 септември 1902 г. – За първи път са използвани пръстови отпечатъци като доказателство за вина

pixabay.com

1902 година във Англия за първи път като доказателство за виновност са употребявани пръстови отпечатъци, снети от мястото на закононарушението. Дактилоскопията е способ за идентификация на индивида, единствено по отпечатъците от пръстите, учреден на неповторимата рисунка на човешката кожа, изясняват специалистите.

Методът е употребен за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на 19 в. е полицейски чиновник в Британска Индия.

През 1902 година в британския град Епсъм измежду огромен брой арестувани крадци-рецидивисти попаднал и един вид, който се кълнял, че в никакъв случай не бил изправян пред съд, а кражбата била непозната за него. Когато полицейските инспектори му съобщили, че се споделя Бенджамин Браун, родом от Бирмингам, и че има купища присъди, той процедил през зъби: „ Проклети отпечатъци, знаех си, че макар променената ми идентичност в миналото ще ме провалят ”.

Но още през 1894 година в Англия дружно с измерването на частите на човешкото тяло по метода на Бертийон била въведена и регистрацията на папиларните рисунки на пръстите на нарушителите. След 7 години методът се ползвал в съвсем цяла Европа.

Съществуват признаци, по които безпогрешно може да бъде разпознат всеки човек даже дълго след неговата гибел, в случай че на пръстите на ръцете му се е запазило най-малко малко късче кожа. Такъв един симптом е рисунъкът на папиларните линии, който постоянно остава еднакъв, без значение от възрастовите и физическите промени в тялото. Този рисунък на линиите е незабравим. Всички опити за неговото изкривяване дават краткотраен, временен резултат. Поради тази причина отпечатъците на пръстите са по-сигурен метод за идентифициране на обвинени, в сравнение с други начини. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР