Пицата е едно от най-популярните ястия в света, което предизвиква

...
Пицата е едно от най-популярните ястия в света, което предизвиква
Коментари Харесай

Експерт обясни защо ни се пие вода след като хапнем пица

Пицата е едно от най-популярните ястия в света, което провокира освен вкус, само че и жадност. Неговата прелест се крие в комбинацията от разнообразни съставки като сирене, доматен сос, месо, зеленчуци и подправки, създаващи неповторим усет и мирис. В същото време обаче съдържа и доста сол.

„ Голямото количество натрий в състава му способства за задържане на вода в организма , което води до дехидратация и отичане. Това се вижда на идващия ден или до няколко часа след изяждането на ястието ”, изясни диетологът Мария Капралова.

Факт е, че доста типове пица съдържат месни съставки, като пеперони или салами. Това също включва сирене, бекон и пилешко филе, които са с високо наличие на сол. В допълнение към натрия, тези храни съдържат протеини и мазнини, които изискват доста течности, с цел да бъдат разградени от тялото.

Допълнителни съставки като маслини, мариновани гъби, кисели краставички и аншоа също способстват за дехидратацията. Сами по себе си, в дребни количества, те са потребни, само че комбинацията им може да навреди на организма.

Тестото утежнява обстановката. Висококачественото пшенично брашно в разграничен тип е чиста глюкоза, т.е. захар. Въглехидратите в огромни количества водят до скок на инсулин в кръвта, което също предизвика жадност. Тялото се пробва да стабилизира обстановката и съотношението на солите и течностите, като пречиства кръвта, като в същото време натоварва бъбреците.

Инсулинът е протеинов хормон, който се създава в панкреаса. Той е виновен за метаболизма на въглехидратите и протеините в доста тъкани на тялото. Основната му роля в човешкото тяло е да доставя силата, която получаваме от храната, до клетките.

Ето за какво е доста значимо да не забравяте да пиете задоволително вода след пица, с цел да улесните тялото да се оправи с такова количество сол.

По принцип жаждата след пица е обикновено събитие, обвързвано с нарасналото наличие на сол в ястието. Въпреки това е по-добре да изберете по-малко мазни разновидности на тесто без квас с по-малко въглехидрати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР