Пицария в Поморие измисли хитър начин да кара клиентите си

...
Пицария в Поморие измисли хитър начин да кара клиентите си
Коментари Харесай

Пловдивчани заковаха кръчма с фалшиви цени на морето

Пицария в Поморие измисли остроумен метод да кара клиентите си да харчат повече. В менюто си заведението е отразило цените без Данък добавена стойност, което автоматизирано прави храната сензитивно по-евтина. Хората се подлъгват и поръчват повече, а най-после идва касов бон с 20% от горната страна, описаха пловдивчани, одеве върнали се от море. Георги Пенев прибавя, че самият той не е обърнал внимание дали в менюто най-отдолу или най-отгоре е записано, че цените са без начисления налог добавена стойност. Факт е обаче, че същите тези цени притеглят клиенти и от рекламното пано пред ресторанта. За разминаването той се усетил като пресметнал наедро поръчките си и сметката не излязла. Много е евентуално множеството клиенти да се подмамват по същия метод, показва той. Когато видиш пица за 10 лв., очакваш най-после в действителност да платиш толкоз, а не 12 лв.. Друг е въпроса, че си правиш и авансово план на изхарчените пари, недоволства курортистът. Все едно ресторантът работи като слад на едро, прави прилика Георги Пенев.

Това е безусловно противозаконна процедура, отвърнаха незабавно от Комисията за отбрана на потребителите. В Закона за отбрана на потребителите категорично е записано, че на етикети и в менюта би трябвало да са оповестени крайните цени, в това число с всички налози и такси, разясниха от пресцентъра на институцията. Законът за отбрана на потребителите третира единствено връзките търговец – краен клиент. Изключение от този закон са веригите, които продават артикули на едро и там е възможно цените да са с два съставния елемент.

Комисията за отбрана на потребителите се ангажира с проблема на пловдивското семейство, почивало в Поморие. Името на пицарията се пази в редакцията, защото инспекторите от ведомството ще създадат инспекция вид „ скришен клиент “, с цел да видят на място по какъв начин ще реагира обслужващия личен състав и шефа на заведението за хранене.

От началото на летния туристически сезон КЗП е направила над 1500 инспекции по курортите, като нарушавания са открити едвам в 8% от случаите. Национална агенция за приходите също обикаля хотели и заведения за хранене, в това число и по метода " скришен клиент ".

Ясно и тъкмо

Когато заради естеството на стоките или услугите цената не може да бъде изчислена авансово в рационални граници, търговците би трябвало ясно и тъкмо да посочат метода на нейното пресмятане. Това е записано също в Закона за отбрана на потребителите. В случаите, когато дадена стока би трябвало да се достави на адрес, в крайната цена се включват и разноските за превоз, доставка или пощенски такси. Когато е невероятно да бъдат изчислени авансово, наложително изискване е да се уточни, че такива спомагателни разноски са дължими от потребителя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР