Питейната водата във Варна става по-скъпа.Цената на кубик питейна вода

...
Питейната водата във Варна става по-скъпа.Цената на кубик питейна вода
Коментари Харесай

Варненци ще плащат 4.95 лева за кубик вода във Варна от 2023 година

Питейната водата във Варна става по-скъпа.

Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на 2023 година ще стане 4.95 лв.. Повишението идва по предложение на Комисията за енергийно и водно контролиране, която се самосезира поради инфлацията и в края на всяка година трансформира цените по отношение на нея. Това сподели за шефът на ВиК – Варна инж. Валентин Вълканов.

Увеличението за Варна е общо 35 стотинки без Данък добавена стойност. Идва от повишение цената за питейна вода с 8%, за отклоняване на отпадъчни води с 12% и за филтриране с 8%.

Според утвърждения бизнес проект на сдружението за 5-годишен период до 2027 година цената на кубик във Варна би трябвало да стигне 6 лв., уточни инж. Вълканов.

По думите му нарастването е било най-съществено през тази година заради огромния воден план, в който ВиК участва със съфинансиране. През идващите 4 години по проект цената би трябвало да пораства доста по-плавно и не толкоз осезаемо, в случай че регулаторът не реши друго.

През 2023 година 15 районни ВиК оператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиК услугите спрямо утвърдените цени в техните бизнес проекти. За шест от тези сдружения настоящите все още цени даже ще бъдат понижени. За 5 районни сдружения се предлага по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, показват от КЕВР.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР