Питър Райт е новият световен шампион по дартс за профеионалисти

...
Питър Райт е новият световен шампион по дартс за профеионалисти
Коментари Харесай

Блестящ Питър Райт свали Майкъл ван Гервен от световния трон

Питър Райт е новият международен първенец по дартс за профеионалисти на PDC (Професионалната дартс корпорация)! Тази вечер 49-годишният шотландец реализира най-големия триумф в кариерата си досега, побеждавайки на финала в " Александра Палас " в Лондон защитаващия купата си Майкъл ван Гервен с безапелационното 7:3 сета. По този метод " Снейкбайт " си отмъсти на " Майти Майк " за загубата на финала през 2014 година, както и за всички други провали от холандеца през последните години. Освен това Райт си обезпечи и чек на стойност 500 хиляди паунда.

Всъщност шампионатът не стартира по никакъв начин добре за Райт, който мина през куп компликации, с цел да победи най-после. Още в първия си мач против Ноел Маликдем той бе на косъм от отпадането, само че оцеля, с цел да се поздрави с триумфа с 3:2 сета. След това той отстрани Сейго Асада с 4:2 на 1/16-финала, само че на 1/8-финала последва нов трагичен дуел с Джефри де Зваан, в който " Снейкбайт " още веднъж сподели здрави нерви в края, с цел да стигне до успеха с 4:3 сета.

С всеки идващ кръг обаче шотландецът вдигаше равнището в представянето си и последваха много по-убедителни победи с 5:3 над Люк Хъмфрис на 1/4-финала и с 6:3 над Гъруин Прайс на 1/2-финала, с цел да се стигне и до финалния труимф над международния №1 Ван Гервен.

Още през цялото време на решаващия конфликт Райт сподели, че е пределно стимулиран и завоюва първите два сета. Последва лек спад в играта му, което разреши на Ван Гервен да изравни до 2:2. След това обаче " Снейкбайт " още веднъж си върна преднината и не я изпусна до самия край, като даде единствено още 1 сет на холандеца.

SNAKEBITE. GAME.

(: @OfficialPDC)pic.twitter.com/57e1Wts4fr
— DAZN USA (@DAZN_USA) 1 януари 2020 година
Райт бе извънредно концентриран във значимите моменти, до момента в който в това време Ван Гервен показваше нетипична за него раздразнителност и допускаше неточности тъкмо когато не би трябвало, като губеше легове, в които води. Всъщност в статистическо отношение мачът бе много равносилен. Средните резултати на двамата играчи бяха по 102 точки. Ван Гервен хвърли повече максимуми - 16:11. " Снейкбайт " обаче бе с най-големия чекаут в мача от 140 точки. Голямото му преимущество бе точно при хвърлянията по двойните браншове, където сподели класа с 53% сполучливи хвърляния против 40% за холандеца.

След като направи победното си мятане по двойно 10, Райт едвам сдържаше сълзите си и побърза да прегърне мечтания трофей. Това бе едвам втората мейджър купа в кариерата му в PDC досега след триумфа на UK Open през 2017 година. Той има и още три трофеи от по-малки шампионати - Германския Мастърс (2017 година и 2019 г.) и Мелбърн Дартс Мастърс (2018г.). Шотландецът за пръв път съумява да победи Майкъл ван Гервен в решителен мач, откакто преди този момент имаше 10 изгубени финала в разнообразни шампионати против холандеца. С този триумф той се изкачва до №2 в международната класация.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР