Питане на общинския съветник от ВМРО и председател на „Патриоти

...
Питане на общинския съветник от ВМРО и председател на „Патриоти
Коментари Харесай

Контрера от ВМРО: Имаме съмнения за злоупотреби с публични средства в район „Младост“ в София


Питане на общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на „ Патриоти за София – Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА” в СОС Карлос Контрера разбуни духовете в залата на днешното съвещание на Общинския съвет.

В началото на месец февруари представителят на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване внася запитване до кмета на Столична община по отношение на поддържането на зелената система в регион „ Младост “ за 2017 година Той се аргументира, че през предходната година е получавал доста сигнали и тъжби, че на практиката районната администрация на „ Младост “ бездейства и не си прави работата по косенето на тревните площи, поддържането на дърветата и междублоковите пространства. Според структурата в региона, това би трябвало да се прави от звено, директно подчинено на районния кмет на „ Младост “, така наречен БКС. Карлос Контрера е изразил подозрения, че отпусканите средства не се харчат законосъобразно и се заплаща за действия, които или не са осъществявани, или са осъществени некачествено.

Общата сума, изхарчена в „ Младост “ за 2017 година за поддържане на зелената система на региона е 402 550 лева Карлос Контрера съобщи, че с толкоз пари – изхарчени и регистрирани, регионът трябваше да „ свети “, а всички виждат, че това изрично не е по този начин.

„ Тази информация онагледява рухването на следващия мит, опровергава опашатата неистина, която се популяризира, че СОС и общината не отпускали задоволително пари за зелената система в „ Младост “. За сведение – поддържането на уличните дървета и алейните дървета в цяла София е към 900 000 лева на година. В „ Младост “ с съвсем половината от тази сума имаме коефициент на потребно деяние, клонящ към нула. Подозирам, че и тази година ще е по този начин. И ние – съветниците, и жителите, имаме право да знаем защо и по какъв начин районният кмет харчи този не дребен бюджет. Ако някой е прахосвал пари, би трябвало да си получи заслуженото. Питам какви са тия 85 000 лева за настоящ ремонт?! Какво са ремонтирали за тия пари – косачките ли? Близо 60 000 лева са изхарчени за покупка на техника, а знаем, че техника беше купена през 2016 година също? Единичните цени на тази техника ми се виждат високи, би трябвало да се направи одит. Да не приказваме какъв брой е потребният резултат от тези нови покупки, за мен е подозрителен.

Оспорвам и регистрираните от регион „ Младост “ осъществени четири коситби на зелените площи в региона през 2017 година За „ Младост 4 “ съм съвсем уверен, че имаше не повече от една коситба и то не в целия квартал. За „ Горубляне “ – същата работа. Да не приказваме, че косенето се забави не с ден-два, а със седмици. И никой не е санкциониран там, в този регион за това. А парите – усвоени и се регистрират. Как стават тези работи?

177 000 лева са изхарчени за хонорари сякаш на личния състав, нает да коси и да поддържа дърветата, да почиства междублоковите пространства. И в това време има подписан контракт за външни услуги за 15 000 лева за кастрене и унищожаване на рискови дървета. И още 13 000 лева за някакви външни услуги, които не е ясно какви са. Според докладите на „ Младост “ са осъществени 1152 оборки на междублокови пространства и детски площадки. Според мен и половината от този брой не са направени. Една елементарна сметка, едно изчисление демонстрира, че дневно тия 30 души са правили по 3 оборки. Това значи, че очевидно са работили непрекъснато цялата година без спиране. Звучи извънредно неуместно. Да не приказваме, че директните усещания от много елементи на „ Младост “ в действителност водят до противоположното умозаключение – че съвсем не се вършат оборки на междублоковите пространства. Интересни са и цените на двете новоизградени детски площадки – едната е за 43 000 лева, а другата за 34 000 лева Смятам, че много са повишени и би трябвало да се види какво толкоз е вложено, с цел да се стигне до тези суми. При тази обстановка защо ни е това БКС в „ Младост “, откакто излиза по-скъпо на бюджета, а резултатите са плачевни?!

И за Ваше сведение, сътрудници, съгласно показаната информация за 2017 година регион „ Младост “ не е засадил и едно дърво с тези пари, а са отстранени 59 дървета като рискови. Иначе като чете човек по медиите първа грижа там им е зеленината “, аргументира се Контрера.

Той акцентира, че за него има задоволително данни да се желае инспекция от АДФИ на регион „ Младост “ за разходването на тези средства. На пръв прочит си проличава голословно харчене на общински пари и повишени разноски за дейностите. Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация съобщи, че внася цялата налична документи до финансовата ревизия, с цел да стартират инспекция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР