Пистата Яс Марина в Абу Даби, на която бе проведено

...
Пистата Яс Марина в Абу Даби, на която бе проведено
Коментари Харесай

Пистата Яс Марина ще приеме тестовете на новите безпилотни състезателни автомобили

Пистата " Яс Марина " в Абу Даби, на която бе извършено последното съревнование за сезона във Формула 1, ще бъде сцена на тестванията на новите безпилотни спортни коли от серията Dallara Super Formula SF23. Това ще се случи в идващите няколко седмици.

Болидите, които могат да развиват скорост от над 300 км/ч, ще имат компютри, вместо хора в кокпита. Това прави ненужно съществуването само че волан, седалка, педали и всички защитни детайли. Безпилотните коли ще бъдат огромните звезди на идната Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL), която ще дебютира на пистата на 28 април 2024. Наградният фонд е 2.25 милиона щатски $.

Според регламента, в A2RL ще се състезават 10 тима с по един болид. Организаторите обаче признават, че към момента имат доста работа, с цел да пуснат 10 безпилотни автомобила на едно и също трасе.

" Знаем, че два от тези болиди могат да създадат съревнование един против различен. Следващата ни цел е да пуснем три автомобила на едно трасе, а по-късно четири ", съобщи в изявление за Ройтерс изпълнителният шеф на ръководещата компания ASPIRE - доктор Том Маккарти.

" Специално с този план достигнахме до границата на познатата ни просвета. Ако успеем до пет години да пуснем 10 болида на едно и също трасе, това ще бъде голямо достижение. Имаме ясно начертан проект и той си има заветната цел - да изравним броя на участниците във Формула 1. Това обаче сигурно няма да се случи нито през днешния ден, нито на следващия ден ", добави Маккарти.

Компанията ASPIRE е част от Института за научни технологии в Абу Даби, който бе открит преди три години. Неговата цел е разнообразяването на стопанската система на богатите на нефт Обединени арабски емирства.

Идеята за безпилотни надпревари не е нещо ново за света на моторните спортове. Формула Е планираше " робонадпревара " още през 2015 и в последна сметка се стигна до такава през 2017 в Буенос Айрес. Един от болидите обаче въпреки всичко катастрофира.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР