Писмото с предложения от главния прокурор Сотир Цацаров към премиера

...
Писмото с предложения от главния прокурор Сотир Цацаров към премиера
Коментари Харесай

Концесията в Национален парк Пирин да се разтрогне и подложи на международен одит, настояват природозащитници


Писмото с оферти от основния прокурор Сотир Цацаров към премиера Бойко Борисов във връзка нарушаванията на концесията на ски зона Банско в Национален парк Пирин удостоверява, че сигналите, които природозащитните организации са подавали към институциите, са били основателни, предизвестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “.

Проверката на основния прокурор открива, че:

- площта на ски зоната от 99,5 ха е надхвърлена от концесионера „ Юлен “ и държавните институции не са подхванали ограничения по нарушението;

- размерът на концесионното заплащане не е обективен за обществото;

- са позволени нарушавания при отпущането на държавни средства от Министерството на спорта към Българска федерация по ски и компанията „ Български ски пул “ за събития в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

На тези три нарушавания природозащитните организации обръщат внимание от години. Те са потвърждавани и от решения на Върховния административен съд и от Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, прпомнят от обединението на природозащитниците.

Коалицията „ За да остане природа в България “ продължава да упорства, както и през цялото време на митингите в България и чужбина в отбрана на Национален парк Пирин, договорът с концесионера „ Юлен “ да бъде разтрогнат и концесията да бъде подложена на самостоятелен интернационален одит.

В тази връзка предложенията на основния прокурор в писмото му до премиера да бъдат подхванати незабавни ограничения договорът да бъде променен и допълнен поради размера на концесионното заплащане и да бъдат взети ограничения да се съблюдава размера на концесионната повърхност от 99,5 ха напълно не са задоволителни да бъде опазен Национален парк Пирин. Още повече, че по закон прокуратурата може да разпорежда (а не просто предлага) на държавни институции и те да подхващат наложително ограничения по казуса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР