Писмото на професор Любомир Далчев до кмета на община Пловдив

...
Писмото на професор Любомир Далчев до кмета на община Пловдив
Коментари Харесай

Стефан Шивачев опази Братската могилата от вандали

Писмото на професор Любомир Далчев до кмета на община Пловдив грижовно се пази в Регионалния исторически музей, чийто шеф Стефан Шивачев е съумял да го запази. Благодарение на музея скулптурите на  Братската могила се охраняват, а паметникът се поддържа, доколкото това е допустимо, за разлика от унищожените произведения на Бузлуджа.

Братската могила е отворена за визити от вторник до събота от 9 до 17 часа, има и назначен чиновник, който реализира контрол, описа Стефан Шивачев. В писмото си един от най-големите български скулптори написа, че неговият план за мемориала е бил изменен. От 28 скулптурни фигури са били утвърдени 19.

Според Стефан Шивачев въпросът за Братската могила изисква публично разискване и политически консенсус. Директорът на музея припомня, по какъв начин след Десети ноември се е наложило мемориалът да бъде защитаван с полиция, с цел да не бъде опустошен. Скулптурната комбинация на проф. Далчев е с доста висока художествена стойност, само че разногласията за Братската могила не престават и по тази причина е нужна сериозна полемика с присъединяване на основателите на паметника, които имат авторските права, разяснява Стефан Шивачев.

Конкурсът за Братската могила беше извоюван през 1968 година от колектив в състав: началник арх. Любомир Шинков, арх. Владимир Рангелов и скулпторите Петър Атанасов Петров, Ана Далчева. Любомир Далчев се включва по-късно и става главен създател на скулптурната комбинация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР