Писмото на Чарли Чаплин за Коледа до дъщеря му Писмото на

...
Писмото на Чарли Чаплин за Коледа до дъщеря му
Писмото на
Коментари Харесай

Коледното писмо на Чалрли Чаплин до дъщеря му: Аз съм плакал повече, от колкото хората са се смели с мен

Писмото на Чарли Чаплин за Коледа до щерка му
Писмото на Чарли Чаплин трогна света.
„ Толкова съм надалеч от теб! Но дано ослепея, в случай че въпреки и за момент твоят портрет е изчезвал от очите ми. Той е тук – на масата, тук – до моето сърце. Но къде си ти? Там – в приказния Париж, танцуваш на величествената театрална сцена на Шан-з-Елизе. Знам това, а като че ли в тихата нощ слушам стъпките ти, виждам очите ти да блестят като звезди в зимната мрачевина. Чух, че твоята роля в този празничен и ярък театър е ролята на персийска хубавица, пленена от хан Татар. Бъди хубавица и танцувай. Бъди звезда и сияй. Но в случай че възторзите и благодарността на публиката те опиянят, в случай че ароматът на цветята, изпратени за теб, те замае, ти седни в един ъгъл, прочети писмото ми и се вслушай в гласа на своя татко.
Аз съм твоят татко, Джералдин!
Аз съм Чарли, Чарли Чаплин!

Знаеш ли какъв брой нощи съм седял до твоето легло, с цел да ти описвам приказки, когато ти беше дребна – за Спящата хубавица, за будния змей в полето… А когато сънят идваше в старческите ми очи, аз му се надсмивах и споделях: „ Върви си! Аз дремя с фантазиите на своята щерка! “ Виждах тези фантазии, Жералдин, виждах бъдещето ти, днешния ти ден! Виждах едно момиче да играе на сцената, една самодива да танцува по небето. Чувах публиката да споделя: „ Виждате ли това момиче? То е дъщерята на остарелия шут. Помните ли по какъв начин се споделя – Чарли? “
Да! Аз съм Чарли! Аз съм остарелият шут!
Днес е твоят ден. Танцувай! Аз танцувах в необятен и опърпан панталон, а ти – в копринена рокля на принцеса. Тези танци и шумът на аплодисментите ще те повдигнат от време на време в небесата.
Иди! Иди и там! Но се връщай на земята! И гледай живота на хората, живота на ония улични танцьорки в крайните квартали, които играят гладни и треперят от мраз и сиромашия.

Аз бях като тях, Джералдин! В ония нощи, в ония приказни нощи, в които заспиваше с моите приказки, аз оставах безсънен. Гледах твоето лице, усещах ударите на сърцето ти и се питах: „ Чарли! Нима това котенце ще те познае в миналото? “ Ти не ме познаваш, Джералдин… Колкото и приказки да съм ти разказвал в ония далечни нощи, своята приказка аз в никакъв случай не съм ти разказвал… А тя също е интересна… Приказка за един гладен шут, който танцуваше и пееше в бедните квартали на Лондон, а след това … събираше милостиня… Това е моята приказка!

Аз съм вкусил глада, зная какво значи да бъдеш без покрив! Нещо повече, аз съм изпитал унизителната болежка на скитника шут, в чиито гърди бушува цялостен океан от горделивост, а трябваше подхвърляните монети да го пресушават. Но все пак аз съм жив, а за живите нормално малко се приказва.

По-добре да приказваме за теб!

След твоето име, Джералдин, е моето – Чаплин. С него повече от четиридесет години съм разсмивал хората на земята. Но аз съм плакал повече, в сравнение с те са се смели, Джералдин! В света, в който ти живееш, не съществуват единствено танци и музика!

В среднощ, когато излизаш от огромния салон, ти не помни богатите фенове, само че не забравяй да попиташ водача на таксито, който те води вкъщи, за неговата жена… И в случай че е бременна, в случай че няма пари да купи дрешка на детето, ти постави пари в ръката му. Казал съм в банката да изплащат тези твои разноски. Но за другите – ти би трябвало да изпращаш точната сметка! От време на време, с метрото или с рейс, разглеждай града, разхождай се. Гледай хората!

И най-малкото по веднъж дневно казвай: „ И аз съм една от тях! “ Да! Ти си една от тях, моето момиче. Нещо повече! Изкуството, преди да даде на индивида крила, с цел да излети във висините, нормално му счупва краката. И когато пристигна миг, в който ти почувстваш себе си над публиката, незабавно напусни сцената! Иди с първото такси в покрайнините на Париж. Аз доста добре ги познавам!… Там ще видиш доста танцьорки като теб – дори по-красиви от теб, и по-горди от теб.

От ослепителния искра на прожекторите на твоя спектакъл няма и диря! За тях прожектор е луната. Погледни, добре погледни! Не танцуват ли по-добре от теб? Признай си, моето момиче! Винаги има някой, който танцува по-добре! И знай – в фамилията на Чарли никой не е бил толкоз недодялан, с цел да може да ругае един колар или да подиграе просяка, седнал край Сена…

Аз ще умра, само че ти ще живееш… Искам ти в никакъв случай да не живееш в беднотия! Заедно с това писмо ти адресирам и един бял чек. Колкото искаш пиши на него.

Но когато харчиш два франка, не забравяй да си кажеш, че третата монета не е твоя. Тя би трябвало да принадлежи на непознатия мъж, който се нуждае от един франк. А него ти елементарно можеш да намериш.

Поискаш ли да видиш тези непознати сиромаси, ти можеш на всички места да ги откриеш. Ако приказвам с теб за пари, върша това, тъй като познавам лъжливата мощ на тези дяволи… Знаеш ли, дълго време съм прекарал в цирка. И постоянно съм се безпокоял за въжеиграчите. Но би трябвало да ти кажа една истина, мое момиче – хората падат по-лесно от твърдата земя, в сравнение с играчите от нестабилното въже.

Може би някоя вечер блясъкът на най-скъпия елмаз ще те измами. В същата довечера този елмаз ще бъде твоето несигурно въже и рухването ти е несъмнено. Може би един ден красивото лице на някой принц ще те измами. В същия ден ти ще бъдеш некомпетентен въжеиграч, а неопитните въжеиграчи постоянно падат… Не продавай сърцето си за злато и украшения. Защото най-големият елмаз е Слънцето. За благополучие той свети на лицето на всеки човек!

И когато някой ден се влюбиш в някой мъж, ти бъди цялата с него. На майка ти съм споделил да ти написа за това. Тя по-добре познава любовта от мен, на нея по й приляга да ти приказва за това…

Твоята работа е доста сложна. Аз знам това. Тялото ти е покрито единствено с парче коприна. Заради изкуството може и гол да се появиш на сцената, само че да се върнеш от там по-облечен и по-чист…

Но нищо друго и никой различен на този свят не заслужава да вижда дори и ноктите на краката на едно момиче. Голотата е болест на нашето време.

Аз съм остарял и може би думите ми звучат смешно. Но съгласно мен, твоето голо тяло би трябвало да принадлежи на този, който обича голата ти душа. Не е ужасно, в случай че твоето разбиране за това е от преди 10 години, от времето, което си отива. Не пердах се – тези 10 години няма да те състарят. Но както и да е, желая ти да бъдеш последният човек, който става гражданин на острова на голите!…

Знам, че синове и татковци постоянно са във безконечен дуел. С мене, с моите мисли воювай, мое момиче. Аз не обичам покорните деца. И преди да капнат сълзите от очите ми върху това писмо, желая да имам вяра – довечера е Коледа, вечер на чудеса. Искам да стане знамение – ти в действителност да си схванала всичко, което желая да ти кажа.

Чарли е към този момент стар, Джералдин! Рано или късно, вместо с бяла коприна за сцената, ти ще би трябвало да се облечеш в черно, с цел да дойдеш на моя гроб. Сега не желая да те трежова. Само понякога се поглеждай в огледалото, там ще ме видиш. Кръвта ми тече в твоите вени. Искам дори тогава, когато в моите вени кръвта пресъхне, да не забравяш татко си – Чарли. Аз не бях ангел, само че доколкото можах, се стремях да бъда човек. Опитай и ти.

Целувам те!
Tвоят Чарли

Инфо: magnifisonz

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР