Писмо за неплатени вноски по кредит. Така започва историята за

...
Писмо за неплатени вноски по кредит. Така започва историята за
Коментари Харесай

Откраднаха самоличността на мъж, изтеглени са три кредита от негово име

Писмо за неплатени вноски по заем. Така стартира историята за задълженията на човек, който не допуска, че дължи пари. Случаят е от април месец 2020 година.

„ Тъй като аз знаех въобще защо става въпрос, се пробвах да се свържа с банката, изпратила писмо. Там получих информация, че има открита сметка на 28 декември 2019 година от мое име. Тогава даже не съм бил в София. Така ми стана ясно, че става въпрос за нещо по-сериозно от неразбирателство. Служителката в банката доста се тормози. Забеляза, че фотографията наличната карта в тяхна система не дава отговор на моята. Като данни съвсем всички са същите, с разлики при подписа и фотографията. Личната ми карта не е била крадена или губена, не знам кой и по какъв начин е съумял да се снабди с информацията на персоналната карта. По-късно разбрах за сумата на изтегления заем, който е в размер на 40 хиляди лева”, споделя Димитър Манолов.

Веднага по-късно Димитър подава сигнал в най-близкото РПУ и анулира персоналната си карта. Проверява и дали няма още заеми.

„ Трябваше полицията по длъжностен метод да направи такава информация към Българска народна банка. Отне няколко седмици. Бях неприятно сюрпризиран, че имам още два заема, с изключение на този. В размер на 30 хиляди лева и различен за 48 хиляди лв.. Трите заема са изтеглени за два дни. Видях, че има и открита сметка на мое име с искане за заем, което е било отказано”, добавя той пред Нова.

От банките не поемат отговорност за въпросите. Димитър се доставя с документ от Института по криминалистика, че подписите под договорите не са негови.

„ Независимо, че отпущам тези документи към жалбата, имам отвод да ми се анулират кредите”, добавя той.

Освен за заеми, персоналната карта на Димитър е употребена и за издаването на четири SIM карти на негово име. Фалшификаторите са извадили и ПИК са електронен достъп до данъчното му досие в Национална агенция за приходите.

В отговор на питане на NOVA от Националната организация по приходите изпратиха писмена позиция. От нея излиза наяве, че формален отговор данъчните са изпратили чак през тази година. Не излиза наяве обаче по какъв начин се е стигнало до издаването на ПИК посредством подправен документ за идентичност.

Няколко месеца откакто Димитър схваща за заемите, съумява да се освободи от две от отговорностите си. Почти две години по- късно обаче по третия заем не престават да се натрупат задължения на негово име. Първата банка, която анулира заема най-бързо, не отговори на запитването ни към тях.

„ Настойчиво ме приканваха с позвънявания, закани, писма по пощата. Независимо че ги осведомих за обстановката и че до момента в който тече следствието няма да изплащам вноски по желаните заеми. Имах много предизвестия от тях. Те даже продадоха заема на колекторска компания, с която връзката беше сложна, само че в последна сметка заемът ми беше разкачен от тяхна страна”, прибавя Димитър.

От втората банка в писмена позиция не дадоха отговор на въпросите, свързани с проблема.

Няколко дни след изявлението с Димитър той получава писмо от банката, изпратено на 30 декември. В него е отправена покана да погаси 20 хиляди лв. просрочени отговорности в седемдневен период. По-късно изпратиха план на съглашение, с което дългът на Димитър се замразява, до момента в който въпросът бъде решен на правосъдно равнище.

„ Към днешна дата не мога да тегля заеми, даже за минимални суми. Няма институция, която да се погрижи за моите права”, безапелационен е Димитър.

Утре посетител в „ Твоят ден” ще бъде ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР