Писмо с подписа на над 100 Евродепутати е изпратено до

...
Писмо с подписа на над 100 Евродепутати е изпратено до
Коментари Харесай

Евродепутати с писмо до УЕФА: Изхвърлете и Беларус от футбола

Писмо с подписа на над 100 Евродепутати е изпратено до президента на УЕФА Александър Чеферин.

В петицията се приканва Чеферин и УЕФА да постъпят с Беларус по този начин, както с Русия, а точно - да изхвърлят националния отбор и клубните тимове на страната от интернационалните надпревари.

Писмото е инициирано от полския евродепутат и някогашен футболен национал на страната Томаш Франковски, като идва единствено няколко дни преди старта на квалификациите за Европейското състезание през 2024-та.

Националният отбор на Беларус никога не е измежду огромните кандидати за място на финалите, само че въпреки всичко попадна в може би най-леката група с тимовете на Швейцария, Израел, Румъния, Косово и Андора.

В писмото се приканва УЕФА да преразгледа мнението си по отношение на Беларус, като мнението на въпросните 104 депутата е, че страната би трябвало да понесе безусловно същите спортни наказания като Русия, поради заеманата позиция по войната в Украйна.

Именно такава е практиката в съвсем всички останали спортове, където без значение дали приказваме за цялостно изхвърляне, състезаване под безпристрастен байрак или друга глоба, Русия и Беларус са третирани по един и същи метод.

Във футбола обаче не е по този начин, тъй като на този стадий беларуските клубове не престават да имат своите квоти за европейските клубни шампионати, a по стратегия още на 25 март националният отбор посреща Швейцария в европейска подготовка.

" Заради дейностите на режима на Лукашенко освен по отношение на войната, а и по отношение на хората в личната си страна, намирам за извънредно належащо футболната общност да вземе нужните ограничения.

За мен е извънредно мъчно да желая това, тъй като в ролята си на някогашен национал знам какво значи спортът за самите играчи и почитателите, само че от време на време би трябвало да подхващаме най-крайните дейности ", сподели Томаш Франковски, цитира дир.бг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР