Писмо с искане за отваряне на досиетата на прехода внесе

...
Писмо с искане за отваряне на досиетата на прехода внесе
Коментари Харесай

Христо Иванов поиска отваряне на досиетата на прехода в писмо до Борисов |

Писмо с искане за отваряне на досиетата на прехода внесе през днешния ден съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

В него той отбелязва, че огромна част от закононарушенията от този интервал са останали ненаказани и неналичието на правдивост се усеща остро от българското общество.

“Държавните институции дължат на жителите цялата информация за възникването на другите групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, престъпните им действия и последствията от тях, нерегламентираните средства за влияние, които доведоха до тази безотговорност. ”



Иванов приканва Министерство на вътрешните работи и Държавна организация “Национална сигурност ” да изпълнят законовите си отговорности и да създадат оценка на полицейските разработки, като е изключително значимо в архивите да бъдат бъдат предадени в общ достъп тези разработки, касаещи политическите лица от последните 30 години, в това число и на самия Борисов.

“Такава заповед би била едно почтено последно деяние преди да подпишете оставката си, която продължаваме да чакаме без всякакво отсрочване. ”

Пълния текст на писмото:

ДО

БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ПРЕМИЕР,

30 години след началото на прехода в България въпросите и подозренията към пораждане на проведената престъпност, тайните мрежи, зависимости и проникването им в държавните и общински институции остават без отговор. Голяма част от закононарушенията от този интервал останаха ненаказани и неналичието на правдивост се усеща остро от българското общество. Държавните институции дължат на жителите цялата информация за възникването на другите групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, престъпните им действия и последствията от тях, нерегламентираните средства за влияние, които доведоха до тази безотговорност.

Сроковете за отбрана на информацията, съдържаща се в полицейските преписки и разработки от този интервал, са изтекли, само че досиетата остават недостъпни за жителите.

Съгласно член 33, алинея 2 и член 34, алинея 3 от Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) в период една година след приключването периода за отбрана равнището на подредба се отстранява, информацията се дава на съответния държавен списък. Процедурата за унищожаване на равнището на подредба е уредена в Правилника за използване на Закона за отбрана на класифицираната информация (ППЗЗКИ). След унищожаване на равнището на подредба на информацията, достъпът до нея се реализира по реда на Закона за достъп до социална информаци.

Министерство на вътрешните работи и Държавна организация “Национална сигурност ” не извършват посочените законови отговорности.

Настоявам да разпоредите на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на Държавна организация “Национална сигурност ” да изпълнят отговорностите си по Закона за отбрана на класифицираната информация, да назначи комисии по реда на член 120 от ППЗЗКИ, които да създадат оценка на полицейските разработки и други материали във всички структури, които управляват, да установяват за кои от тях срокът за отбрана е изминал и да предложат да бъде предадена в списък.

Особено значимо е в архивите да бъдат бъдат предадени в общ достъп всички разработки, касаещи политическите лица от последните 30 години, в това число Вас самия.

Такава заповед би била едно почтено последно деяние преди да подпишете оставката си, която продължаваме да чакаме без всякакво отсрочване.

София, 20.08.20 година

Христо Иванов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР