Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи

...
Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи
Коментари Харесай

Принц Хари и Меган изпратиха благодарствена картички на жени от гоцеделчевско село

Писмо от принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан. Благодарственият адрес е поради даровете, които изпратили локалните самодейци за сватбения ден на младоженците.
Пазителите на българската традиция от Баничан изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи, направени в присъщ баничански жанр. Идеята им хрумнала напълно инцидентно, сподели за Дарик читалищният секретар Румяна Джибова.
"Когато стартира да се приказва за прословутата кралска женитба, ни се обадиха публицисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и съответно от фамозните баничански чорапи. Това ни окуражи и взехме решение, че един подобен обичаен български подарък ще бъде подобаващ. В българския фолклор чорапите са знак на топлота и на домашното огнище. Чорапи наложително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на индивида. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, с цел да го приготви за житейския му път. Вторият миг е на сватбата - в даровете наложително би трябвало да има чорапи. И третият път - когато напущаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят умрелите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат още веднъж дружно ", споделя Джибова.
Жените в Баничан изплели особено два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са чакали, даже мислили, че може да им върнат назад пратката. Затова изненадата им била огромна, когато получили писмо със знаците и печатите на кралския двор.
Румяна Джибова не знае дали принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, само че е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи надалеч от родината.
"Не всички дами в Баничан плетат такива чорапи, тъй като са сложни за изплитане, само че удоволствието е необикновено, тъй като са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели разнообразни знаци. Всеки цвят има своето значение - зеленото е природата, синьото - морето и небето, бялото и аленото - са знаци на живота, на новото ", споделя още Румяна Джибова.
Според нея писмото с благодарности от кралския двор е огромно самопризнание за Баничан и за скъпите старания на локалните дами за запазване на тукашните обичаи. А благодарственото писмо е и от голяма важност за страната ни, защото 2018 година е европейска година на културното ни завещание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР