Писмо от две страници, написано от Алберт Айнщайн, което предупреждава

...
Писмо от две страници, написано от Алберт Айнщайн, което предупреждава
Коментари Харесай

Колосална сума за писмото на Айнщайн за атомната бомба до президента на САЩ

Писмо от две страници, написано от Алберт Айнщайн, което предизвестява Франклин Д. Рузвелт, че нацистка Германия може да употребява нуклеарни проучвания, с цел да изобрети атомна бомба, ще бъде продадено на търг. Писмото ще бъде продадено от аукционна къща " Christie`s " през септември, като се чака да доближи приблизителна стойност от 4 милиона $.

Според The Guardian, писмото на Айнщайн - едно от двете, които физикът е написал с различен академик Лео Силард във вила на северния бряг на Лонг Айлънд в Ню Йорк - предизвестява, че немското държавно управление интензивно поддържа нуклеарните проучвания и че може да създава " извънредно мощни бомби " като тези, употребявани в последна сметка от Съединени американски щати в края на Втората международна война.

Той прикани държавното управление на Съединени американски щати да направи същото. И Рузвелт отговоря, като образува комитет, който беше предходник на плана Манхатън, управителен от Дж. Робърт Опенхаймер, който построи бомбите, хвърлени върху Хирошима и Нагасаки в Япония, поставяйки завършек на Втората международна война и поставяйки началото на нуклеарната епоха.

Писмото, което бащата на общата доктрина на относителността за пространството и времето е изпратил до президента, се намира в библиотеката и музея на Рузвелт в Хайд Парк, Ню Йорк. Но втората версия - подписана и малко по-кратка - се продава от наследството на починалия съосновател на " Microsoft " Пол Алън.

Писмото от 2 август 1939 година, по-малко от месец преди Германия да нахлуе в Полша, стартира по този начин: " Сър, Скорошните проучвания в региона на нуклеарната физика демонстрират, че уранът може да бъде трансфорат в нов и значим източник на сила ".

В писмото, изпратено до Рузвелт, Айнщайн написа: " Възможно е да се задейства нуклеарна верижна реакция в огромна маса уран... и това ново събитие също би довело до конструирането на бомби ".

Учените споделят, че по-късно Айнщайн съжалявал за писмото. Той е представен през 1947 година като споделя: " Ако знаех, че германците няма да съумеят да произведат атомна бомба, нямаше да си мръдна пръста ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР