Писмо до МРРБ, МОСВ, Министерство на финансите, КЕВР, областен управител

...
Писмо до МРРБ, МОСВ, Министерство на финансите, КЕВР, областен управител
Коментари Харесай

ОБС Дупница настоява за спешни мерки за излизане на ВиК от кризата, в която се намира

Писмо до Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, Министерство на финансите, КЕВР, регионален шеф и депутатите от Кюстендилско изпратиха от Общински съвет Дупница. Предложението на декларация беше на Емил Гущеров и беше признато от сътрудниците му в локалния парламент на последното съвещание на Общински съвет.

В писмото се показва, в най-скоро време, сдружението няма да може да обезпечава доставката на питейна вода за популацията, отвеждането на отпадните води и пречистването им. Завишени са повредите, както по вътрешните водопроводни и канализационни мрежи, по този начин и във водохващания и довеждащи водопроводи. Още по-критично е положението на Пречиствателна станция за отпадни води-Дупница. Съществува действителен риск от повреда и предпоставки за екологична злополука по поречията на реките Джерман и Струма. В писмото се напомня, че за интервала януари 2021-юни 2022г.Кмета на общината и представители на разнообразни групи от Общински съвет-Дупницасапровелимногобройни срещи, диалози, съвещания с представители от изпълнителната и законодателната власт по тематиката. За страдание, без никакъв действителен резултат.В писмото се напомня и хронологията от приемане във ВиК асоциацията до сегашния миг.

Община Дупница се причисли към Асоциация по В и К-Кюстендил през 2016г. За времето оттогава до през днешния ден не се случи действителна консолидация. В и К-Дупница продължи да извършва активността си на оператор на територията на Община Дупница, като я извършва и до сегашния миг.

“Цените, с които сдружението оперира са избрани с Бизнес-план от 2009година.Това докара до обилни финансови загуби, имайки поради покачването на всички цени, равнище на работна заплата и осигуровки. Към момента отговорностите на сдружението са съвсем 2 милиона лв.. Вследствие на наложени запори, Национална агенция за приходите събира 40% от инкасираните доходи, като останалите средства не доближават даже за погашение на трудови хонорари. Няма никакви оперативни средства за материали, поправки, горива, сила.

През юни 2021г.в КЕВР бе входиран нов Бизнес-план с обновени цени за доставка на питейна вода, отклоняване и филтриране на отпадни води. До момента същият не е прегледан и утвърден, по неразбираеми за нас аргументи. Вследствие на това сдружението изпадна в пагубно финансово положение ”посочват общинските съветници. Чрез писмото те се надяват институциите имащи отношение да подхващат незабавни ограничения за излизане на ВиК от рецесията, в която се намира.Писмото е подписано и кмета на община Дупница, Методи Чимев.

Припомням, че община Дупница има подадено заявление за овакантяване на ВиК Асоциацията, с цел да може община Дупница да търси разновидности за решение на казуса.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР