Писмо до американския Конгрес изпрати от Канада Александър Караджов, внук

...
Писмо до американския Конгрес изпрати от Канада Александър Караджов, внук
Коментари Харесай

Писмо до американския конгрес написа Александър Караджов, внук на композитора на Тих бял Дунав

Писмо до американския Конгрес изпрати от Канада Александър Караджов, внук на композитора на „ Тих бял Дунав “ Иван Караджов. Причината е  проекторезолюцията за оповестяване на септември 2022 година като „ Месец на американското македонско завещание “. Александър Караджов е подписал писмото като ръководител на МПО „ Правда “ в Торонто, която е най-старата македонска и българска политическа организация в Съединени американски щати и Канада, учредена през 1922 година и навършваща 100 години. Тя се придържа към заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. Неин печатен орган е вестник „ Македонска естрада “, напомня в писмото си Караджов.

В текста, с който организация БГНЕС разполага, се споделя, че " новата " македонска " етническа еднаквост е замислена в Югославия като изкуствена замяна на ясно изразеното ни българско самоопределяне. Кампанията против македонските българи е кървава от самото си начало, остава насилствена и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха препълнени с македонски българи, а учебните заведения бяха натоварени със задачата да промиват мозъци на всички места в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да трансформира нашата районна македонска еднаквост в етническа ".

По-нататък написа: " Няма опрощение българската историческа еднаквост да бъде изкоренена от учебните заведения и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предшественици. Правата на индивида значат приемливост и взаимно почитание!Несправедливостта, осъществена по отношение на македонските българи, е образец, който ви призоваваме да не подценявате. "

Ето цялостния текст на писмото:

„ ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНГРЕСА НА Съединени американски щати

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА Съединени американски щати

Почитаеми ръководител на Камарата на представителите,

Уважаеми членове на Конгреса на Съединени американски щати, обръщаме се към Вас с това писмо като членове на МПО " Справедливост " - Торонто, клон на Македонската патриотична организация в Съединените американски щати и Канада - една от най-старите организации на македонците в Северна Америка, която тази година чества 100 години от основаването си през 1922 година

Първата забележителна група македонски българи от трите географски области на Македония, обхващащи елементи от днешните Гърция, България и Северна Македония, доближава до Съединени американски щати и Канада през първото десетилетие на ХХ век. Оттогава ние сме част от обществената тъкан на Съединени американски щати и Канада посредством мрежата на нашите македонско-български църковни общности и посредством сдружаването в разнообразни организации.

В продължение на десетилетия имахме щастието да можем свободно да честваме своята еднаквост и да работим за постигането на нашата съществена цел - свободна и самостоятелна Македония, в която всички нейни етнически групи, в това число преобладаващата българска, да се употребяват от преимуществата на демокрацията, недискриминацията и върховенството на закона.

Исторически видяно, новата " македонска " етническа еднаквост беше замислена в Югославия като изкуствена замяна на ясно изразеното ни българско самоопределяне с другояче мощната ни македонска районна еднаквост - акция на етническо инженерство, стартирана в навечерието и по време на Втората международна война от Югославската комунистическа партия и нейните съдружници. Тя имаше дълготрайни последствия в тогавашната Народна (по-късно Социалистическа) република Македония - част от ръководената от комунистите Югославия. Кампанията е кървава от самото си начало, остава насилствена и по-късно и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха препълнени с македонски българи, а учебните заведения бяха натоварени със задачата да промиват мозъци на всички места в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да трансформира нашата районна македонска еднаквост в етническа, като във фокуса ѝ беше да се изкорени обичайна българска национална принадлежност на популацията ни. Тази политика, провъзгласена за " македонизъм ", беше построена за сметка на историческото завещание на прилежащите страни - най-много на Гърция и България. И включваше основен инструмент - " македонският " език, новооснован с указ през 1944-1945 година и основан на локалния вид на българския език, говорен от нашите предшественици.
Македонистите подвеждат Конгреса на Съединени американски щати, с цел да обезсмислят вековния празник на българската патриотична емиграция
От няколко дни средствата за всеобща информация по света популяризират текста на една проекторезолюция, импортирана за утвърждение в Конгрес...
Прочети повече
След рухването на Берлинската стена очакванията на американските македонци се усилиха, когато беше провъзгласена независимостта на някогашната югославска република. Съседна България е първата страна, която призна независимостта на тогавашната Република Македония през 1992 година Въпреки това югославската политика, враждебна към българското културно и историческо завещание, към момента продължава да господства във вътрешната политика на днешната Република Северна Македония.

Като канадски и американски жители и македонци от български генезис ние оставаме привързани към идеята на МПО, която е американско-канадска конструкция от самото си основаване. Ние сме твърдо уверени, че Съединени американски щати са натурален водач на свободното слово и като такива имат огромни отговорности в Източна и Югоизточна Европа. Ангажиментът на Канада има същата цел. Огромните старания и жертви на американския народ и на канадците за постигането на народна власт в Западните Балкани по време на югославските войни ясно приказват сами за себе си. Това допуска нуждата от мощна реакция на всяка неправда, която би могла да попречи на стабилността и мира. В тази връзка несправедливостта, осъществена по отношение на македонските българи, е образец, който ви призоваваме да не подценявате. Няма никакво опрощение македонските българи да не бъдат включени в Конституцията на Република Македония дружно с другите националности, които към този момент са упоменати в Конституцията.

Няма опрощение българската историческа еднаквост да бъде изкоренена от учебните заведения и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предшественици. Правата на индивида значат приемливост и взаимно почитание!

Уважаеми членове на Конгреса, имаме вяра, че конституционното признание на правата на българите в Република Северна Македония е основен инструмент за реализиране на непоклатимост в някогашната югославска република. Още повече предвид на обстоятелството, че неотдавна закупи участие в НАТО, което е морално изискващ статут. Конституционните гаранции за недискриминация на българите са значима демократична стъпка. Тя ще разреши също на нашите съдружници от НАТО - България и Северна Македония - да честват общата си история и да възстановят добросъседските си връзки като членове на НАТО и съдружници на Съединени американски щати и Канада. Това ще бъде от огромна изгода за Алианса. Също по този начин и за целостта на НАТО и Европейския съюз.

За страдание, алтернативата на това е съмнителната легитимност на югославския " македонизъм ", който ще бъде употребен от сили, деструктивни за американските и канадските ползи. /Какъвто беше казусът с антиамериканското държавно управление на Никола Груевски, спонсорирано от Сърбия и Русия/.
Нападнаха офиса на Българския клуб в Битоля (СНИМКИ)
Тази заран е бил атакуван офисът на Културния осведомителния център " Иван Михайлов " в град Битоля. За случая оповестиха от клуба и пу...
Прочети повече
Днес МПО " Правда " - Торонто чака с неспокойствие интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз. Оставаме с вярата, че формалните институции на Съединени американски щати ще се намесят в работата на управляващите на Северна Македония, с цел да ги насърчат да реформират наследената югославска държавна идеология и да подсигуряват политическите права и недискриминацията на македонското българско население, като по този метод покажат ценене на главните демократични полезности в сходство с новопридобитото участие в НАТО.

С почитание към Вас, ръководител на МПО " Правда "

Александър Караджов “

Още по тематиката:

Македонистите подвеждат Конгреса на Съединени американски щати, с цел да обезсмислят вековния празник на българската патриотична емиграция

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР