Писмената форма на информирано съгласие за ваксините, която се изискваше

...
Писмената форма на информирано съгласие за ваксините, която се изискваше
Коментари Харесай

Какво означава отпадането на писмената форма на информирано съгласие за ваксините

Писмената форма на осведомено единодушие за имунизациите, която се изискваше досега, отпада със на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров в петък следобяд. Малко по-рано денем той заяви за това решение на брифинг пред публицисти. Идеята идва след диалог с шефа на Европейския център за надзор на болесттите Андреа Амон, съгласно която няма здравна нужда от сходно документално единодушие, и след консултация с специалисти, които считат, че няма и правна нужда за него.
Какво съдържаше настоящето единодушие?
В него всеки, искащ да му бъде сложена ваксина, попълняше имената си, ЕГН, адрес, номер на персонална карта и заявяваше, че е осведомен с изгодите от определената ваксина, метода й на приложение, противопоказанията, че е известен, че при пораждане на нежелани реакция би трябвало да заяви на лекари или Изпълнителната организация по медикаментите за тях и че е склонен да му бъде приложена имунизацията против COVID-19, като се изписваше нейното име.
Какъв ще бъде резултатът от премахването на писмената форма на осведоменото единодушие?
Това не значи, че се отстранява въобще осведоменото единодушие, а се отстранява експлицитното условие то да се показва в писмена форма.

Специалистът по здравно право юрист Мария Шаркова, ръководещ съучастник в " Шаркова и сътрудници ", разяснява, че решението на министъра е доста рационално и с отпадането на писменото единодушие ще се отстрани една от огромните заблуди в българското общество, че с това единодушие " пациентът освобождава фармацевтичните компании от отговорност ".
Реклама
" Ще се отстрани и другата илюзия, че има " нещо гнило ", щом ни карат да подписваме осведомено единодушие ", счита тя.

Шаркова добавя, че целесъобразният темперамент на имунизацията и събитието, че се слага единствено в случай че пациентът е склонен, продължава да важи, доколкото нито една ваксина в България не се слага срещу волята на човек и посредством практикуване на някаква физическа насила.
Отпада ли изцяло осведоменото единодушие за имунизациите?
" Заповедта не би трябвало да се схваща в смисъл, че в този момент имунизациите ще се слагат без единодушието на пациента. Те ще продължат да бъдат целесъобразни и да се слагат единствено откакто пациентът се е съгласил на слагането им. Законът за здравето обаче не планува наложителна писмената форма на единодушието с изключение на в плануваните в закона случаи. Информираното единодушие може да бъде и устно, тъй като на никое място в Закона за здравето или в наредбите към него няма условие за писмена форма на осведоменото единодушие при слагане на ваксина ", споделя Шаркова.
Какво би трябвало да вършат лекарите?
Адвокат Шаркова отбелязва, че тази нова заповед не изключва задължението за общопрактикуващите лекари да преглеждат пациентите преди слагане на имунизацията и пациентите да се подписват на амбулаторния лист. Освен това всеки, който слага имунизацията, би трябвало да среща лицето, което се имунизира, или неговия легален представител с изгодите от имунизациите, рисковете от съответното инфекциозно заболяване и неговите затруднения, показанията, метода на приложение, противопоказанията, взаимоотношението с други лекарствени артикули и предстоящите нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт.
Реклама Кой ще бъде виновен в този момент?
Премахването на писменото единодушие не се отразява върху разпределението на отговорността при пораждане на нежелани реакции, споделя Шаркова. Според нея с тази заповед не отпада отговорността на лекарите да извършат обзор, да открият дали имунизацията е в период на валидност, да спазят условията за приложението й и да разяснят предстоящите нежелани реакции, които попадат в листовката.

Липсата на писмена форма на осведомено единодушие не освобождава фармацевтичните компании от отговорност, в случай че при пациента се появят нежелани реакции, които не са разказани в листовката на съответната ваксина, нито пък лекарите от отговорност, в случай че не са я сложили вярно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР