Писма и документи на Пейо Яворов, сред които три непознати

...
Писма и документи на Пейо Яворов, сред които три непознати
Коментари Харесай

Подир сенките на три непознати досега стихотворения на Яворов

Писма и документи на Пейо Яворов, измежду които три непознати до момента стихотворения, се появиха още веднъж на бял свят 106 години след неговата трагична гибел. Според рецензията тяхната литературна стойност е извънредно огромна. Те са от 1912 година и съгласно специалисти е допустимо това да са последните стихове, написани от поета, заяви Българска телеграфна агенция.

Когато колекционерът Христо Павлов се свързва с българския историк и архивист доцент Милкана Бошнакова с молбата да направи експертиза дали документите са истински, тя е скептична. " Аз персонално не имах вяра такова знамение да се случи ", сподели тя пред Българска телеграфна агенция. Но сега, в който те се озовават в ръцете й и тя вижда почерка, хартията и подписа, тя схваща, че чудото се е случило и в действителност става дума за оригинали.

Бошнакова е експерт по история на освободитгелното придвижване на българите в Македония и Одринска Тракия, а дисертацията, с която става лекар на историческите науки през 2013 година, е на тематика " Яворов и Македония 1895 - 1914 г.). " Всички документи са свързани с революционната активност на Пейо Крачолов Яворов като участник в освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия, като пръв кмет на град Неврокоп ( бел. ред. - през днешния ден Гоце Делчев) през октомври 1912 година и като пълководец на отряд в македоно-одринското опълчение ", безапелационна е тя.

 Снимките на Яворов и Лора Каравелова от къщата музей
© Анелия Николова

Снимките на Яворов и Лора Каравелова от къщата музей " Пейо Яворов ".

За нея най-интересната находка са трите непознати до момента стихотворения. " Те също са свързани с войната. Две от тези стихотворения са част от негови писма до съратници в освободителнителното придвижване, а едно е озаглавено " На незнайния войник " ", изяснява тя. Друг незабравим документ е пай от турско знаме, поставено в рамка. То има два надписа - начело е този на притежателя Георги Белокапов, а откъм гърба - дарителският надпис на Яворов.

Според литературния критик и създател на издателство " Персей " Пламен Тотев находката опровергава изказванията на някои откриватели, които считат, че след гибелта на Мина Яворов се отхвърля от поезията. " Истината е, че поетът е стихотворец до гибелта си ", сподели той. Тотев разгласи, че издателска къща " Персей " ще разгласява документите и стихотворенията в книгата " Непознатият Яворов ", която ще бъде показана на 13 януари в Чирпан по време на Яворовите януарски дни.

И паднах като че ли изумен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чудноват звън –
звънът на бойната тръба и на войната...

( бел. ред. - куплет от едно от стихотворенията)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР