Пищна церемония даде началото на зимните олимпийски игри в Пекин

...
Пищна церемония даде началото на зимните олимпийски игри в Пекин
Коментари Харесай

Цвят и светлина: Откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин в снимки

Пищна гала даде началото на зимните олимпийски игри в Пекин 2022. Шоуто започва с впечатляващи светлинни резултати на стадион " Птиче гнездо " в китайската столица.

Олимпийският огън беше разпален по нетрадиционен метод. Всеки от 91-е тимове бяха извеждани от представителка на домакините, която носеше снежинка с името на съответната страна. Накрая всички дребни снежинки образуваха една огромна, в центъра на която беше подложен олимпийския огън не от известна персона, а от двама млади китайски спортисти - Чжао Цзянвън (ски-северна комбинация) и Динигеер Иламуцзян (ски-бягане). Това е жест, показващ обединяването на всички по време на най-голямото спортно събитие. 

Сред формалните посетители на 24-а олимпиада са президентът на Китай Си Цзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.  " Обявявам 24-е зимни олимпийски игри за открити ", сподели Си Цзинпин.

Президентът на МОК Томас Бах съобщи, че Игрите откриват " нова епоха в световния зимен спорт ".  " Добре пристигнали на зимните олимпийски игри в Пекин 2022. Годината на тигъра и олимпийската година са знак на упоритост, кураж и мощ. Днес с помощта на тази упоритост Китай е хазаин на зимните спортове. Игрите в Пекин откриват нова епоха в световния зимен спорт. Ние означаваме тази нова страница в историята с помощта на нашите общителни домакини, за което желая да им благодаря. Мислите ни са ориентирани и към всички спортисти, които поради пандемията не съумяха да осъществят своята олимпийска фантазия. Скъпи олимпийци, всичко към този момент е готово. В идващите две седмици вие ще се състезавате на най-красивите уреди и ще живеете в мир и взаимно почитание в олимпийското село. Там, където няма място за каквато и да е дискриминация. В нашия нежен свят, където неравенството, споровете и недоверието нарастват, ние демонстрираме, че е допустимо да бъдем противници в спорта и в това време да живеем в мир и да се почитаме ", сподели Бах.

От българска страна на стадиона участваха министърът на младежта и спорта Радостин Василев, ръководителят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар на централата Белчо Горанов.

Mалък брой задгранични високопоставени лица, водени от президента на Русия Владимир Путин и от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, бяха още на Националния стадион. Редица страни, измежду които Съединени американски щати и Япония, проведоха дипломатически протест на игрите.

Около 2900 спортисти от 91 страни ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали до 20 февруари.

Режисьор на 140-минутния театър е Чжан Имоу, а в него участваха към 3000 души. Заради пандемията от ковид церемонията продължи малко повече от два часа, в нея участваха по-малък брой артисти и бяха позволени малко фенове. Същото оборудване беше хазаин и на откриването на лятната олимпиада през 2008 година. Обичайно най-дългата част от спектакъла е парадът на спортистите, който се открива от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

България беше под номер 56, а знаменосци бяха на-добрият български сноубордист Радослав Янков и състезателката по биатлон Мария Здравкова. В българската делегация бяха 12 спортисти и треньори, само че без Владимир Зографски, Павел Ангелов, Милена Тодорова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков, които имат стартове на следващия ден.

Последни от 91-е народи бяха домакините от Китай.

Саудитска Арабия записва историческо първо присъединяване на зимна олимпиада, откакто Фаийк Абди ще започва в ски-алпийските дисциплини.
След приветствията на формалните лица последва къса музикална пауза, след което на стадиона беше импортиран олимпийският байрак на фона на олимпийския химн, който беше изпълнен от 40 деца от китайски хор, които след три месеца проучване съумяха да го изпеят на гръцки език.

Олимпийските игри ще се проведат под мотото " Заедно за общо бъдеще " с невиждани ограничения за сигурност поради пандемията от ковид. Пекин е единственият град в историята, който е бил хазаин както на летните, по този начин и на зимни олимпийски игри.

Спектакълът приключи с красиво светлинно шоу и доста фойерверки.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР