Писателят сър Салман Рушди е загубил зрението на едното си

...
Писателят сър Салман Рушди е загубил зрението на едното си
Коментари Харесай

Салман Рушди загубил зрението на едното си око

Писателят сър Салман Рушди е изгубил зрението на едното си око, както и доста от функционалностите на едната си ръка, откакто бе намушкан с нож на сцената, готвейки се да изнесе лекция в щата Ню Йорк.

Британският публицист от индийски генезис. Нападателят 24-годишният Хади Матар бе арестуван на място.

Той е намушкан с нож към 12 пъти, в това число в лицето и шията, само че цялостната степен на пострадванията му до момента не беше ясна.

В изявление за испанския вестник " Ел Паис " литературният сътрудник на Салман Андрю Уайли съобщи, че пострадванията на 75-годишния мъж са " дълбоки " и той е " изгубил зрението на едното си око ". Също по този начин едната му ръка е неработоспособна, тъй като нервите са били прерязани. Три пъти съществено е бил засегнат и в региона на шията. И има още към 15 рани в гърдите и торса си. " Така че това е било брутално нахлуване ", цитира думите на Уайли, SkyNews

Агентът отхвърля да разкрие дали Салман Рушди към момента се намира в болница, като съобщи, че не може да даде никаква информация за местонахождението му.

Припомняме, че романът " Сатанински строфи " на Салман Рушди провокира мощни несъгласия в ислямския свят .

Книгата е неразрешена в доста страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни даже го афишира за вероотстъпник и дефинира премия от 3 милиона $ за главата му. Макар и в края на 90-те иранското държавно управление да се дистанцира от фетвата, разнообразни религиозни фондации не престават да оферират премия за убийството му и тя даже бе увеличена на над 11 милиона $.

От години Рушди живее на запад под полицейска протекция. През 2007 година му бе присъдено и във Англия. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР