Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е

...
Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е
Коментари Харесай

Подробности за нападението срещу писателя Салман Рушди

Писателят Салман Рушди евентуално ще загуби окото си. Той е и с прекратени нерви на ръката и с провали по черния дроб в резултат на нападението с нож през вчерашния ден. Това заяви импресариото му Андрю Уайли, представен от Ройтерс.

Той добави, че Рушди е подложен на апаратно дишане.

Нападател намушка писателя Салман Рушди в Ню Йорк.

На брифинг за медиите бе обявено, че той се споделя Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше атакуван Рушди. Предполага се, че е работил самичък, само че все пак ще бъдат направени спомагателни инспекции, с цел да е несъмнено, че няма съучастници.

От мястото на престъплението е конфискувана раница, полицията е поискала и поредност заповеди за претършуване.

Органите на реда показаха, че хора от публиката в залата са повалили обвинения на земята, след което той е бил арестуван от полицията.

Кореспондент на Асошиейтед прес за Латинска Америка Джошуа Гудман е участвал на лекцията на Салман Рушди в петък, когато писателят бил атакуван и намушкан с нож на подиума.

Журналистът, оборудван единствено с мобилния си телефон, споделил довиждане на брачната половинка си и я помолил да вземе децата им, преди да отиде на работа. Той издиктувал думи и направил фотоси и видеозапис, благодарение на които светът разбра, че някой се е опитал да извърши издаденото на държавно равнище религиозно наставление за гибелта на Рушди, чиято книга от 1988 година " Сатанински строфи " е считана за богохулна от доста мюсюлмани.

" Не можех да допускам какво се случва, единствено по този начин мога да го опиша ", сподели Гудман. " Това беше последното място на света, на което очакваш да се случи сходно нещо ”, прибавя журналистът.
Институтът е на над един век и се намира на повече от час от най-близкия огромен град Бъфало, щата Ню Йорк. Комплексът на института е с опциите, които дава за усамотение през лятото за духовни размишления или за просветителни цели като летни лагери. Гудман е един от общо 13 души, пристигнали със фамилиите си и наели къщи на територията на комплекса за седмица. Той оставил компютъра си и пренебрегнал имейлите си, защото бил на отмора, а в четвъртък вечер със фамилията му се любували на пълнолунието над езерото Шътокуа.

Беседата с Рушди, рекламирана като лекция с фокус върху тематиката за значимостта на това преследваните писатели да имат място за работа, била оповестена като един от акцентите в тазседмичната стратегия на института. Гудман пристигнал в открития амфитеатър малко преди началото на събитието.

Заплахите против Рушди, за чиято глава е оповестена премия от 3 милиона $ и който прекарва години наред, укривайки се, не са забравени. Някои от феновете даже се майтапят нервно, че не желаят да са на първия ред. Но на това място, където доста от фамилиите даже не заключват вратите си нощно време, ограниченията за сигурност съвсем напълно липсват, сподели Гудман.

Рушди седнал и таман бил показан, когато нападателят се качил на подиума и го атакувал. От мястото, където бил, Гудман не можел да види сигурно дали бият или намушкват Рушди с нож, до момента в който не видял кръвта. " Беше момент на смут ", сподели той. И добави: " Никой от публиката не можеше да повярва какво се случва ”.

Когато на мястото нахлул служител на реда с полицейско куче и се затичал към подиума, Гудман схванал какво става и превключил на репортерски режим. Бързо изпратил имейл до няколко от редакторите си в Асошиейтед прес за протичащото се и самият той тръгнал към подиума.

Гудман опитал да направи фотоси и да интервюира очевидци, макар че от личния състав на института помолили него и публиката да изоставен, сподели той. Като сътрудник в Латинска Америка Гудман е отразявал митинги, по тази причина сцените на принуждение не са нещо непознато за него, само че в никакъв случай не е виждал нещо толкоз натуралистично.

Асошиейтед прес пусна първото малко известие за новината в 11:06 ч. източноамериканско време, последвано от първия малко по-подробен материал на организацията по тематиката шест минути по-късно.

Едва след час работа Гудман осъзнал, че това е било едно от най-ужасните неща, на които е ставал очевидец в живота си. " Беше осъществено толкоз невъзмутимо и толкоз целеустремено ", сподели той.

Гудман сподели, че съжалява, че сходно на мнозина и децата му се постанова да се сблъскат с неприятните вести от света. Искал да си даде малко отдих най-малко за седмица, а децата му да се любуват на летния лагер.

" Не изпитвам никакво задоволство от това да бъде очевидец на нещастия. Изпитвам задоволство само от това да осведомявам другите ”, сподели той.

Междувременно стана ясно, че писателят Салман Рушди евентуално ще загуби окото си. Той е и с прекратени нерви на ръката и с провали по черния дроб в резултат на нападението с нож. Това заяви импресариото му Андрю Уайли, представен от Ройтерс. Той добави, че Рушди е подложен на апаратно дишане.

„ Новините не са положителни. Салман евентуално ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е повреден ", съобщи Уайли.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че нападението против Рушди е ужасяващо. " Всички се молим за бързото му възобновяване. Благодарни сме на положителните жители и на чиновниците на полицията и Бърза помощ, които съумяха бързо да му оказват помощ ", написа той в Twitter.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР